Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αναστάτωση από αστυνομικό της ΔΙΑΣ στο Πανεπιστημίο Ιωαννίνων για ένα βιβλίο!

Έντονες, αλυσιδωτές αντιδράσεις στα μέλη της πανεπιστημιακής και φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκάλεσε το περιστατικό παρουσίας τριών ένστολων αστυνομικών στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο..... αστυνομικός μπήκε στο πανεπιστήμιο με το μηχανάκι του με πλήρη εξάρτηση για να δανειστεί ένα βιβλίο από τη Βιβλιοθήκη. Στο μηχανάκι επέβαινε και άλλος άνδρας της δύναμης ΔΙΑΣ, ενώ στην είσοδο στάθηκε και δεύτερο μηχανάκι με αστυνόμους. Μόλις οι αστυνομικοί έγιναν αντιληπτοί από τους φοιτητές σήμανε συναγερμός, αφού κάποιοι θεώρησαν ότι πραγματοποιείται περιπολία εντός του πανεπιστημίου και ως εκ τούτου παραβιάζεται το άσυλο!

Ο αστυνομικός δανείστηκε τελικά το βιβλίο για λογαριασμό της συζύγου του που είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μαζί με τους (Δείτε το βίντεο) ...

συναδέλφους του αποχώρησε χωρίς να συμβούν επεισόδια. Την ίδια στιγμή όμως οι φοιτητές του τμήματος Πλαστικών Τεχνών που τελεί υπό κατάληψη θεώρησαν ότι γίνεται περιπολία η οποία μάλιστα αφορά την κινητοποίησή τους και αποφάσισαν συνεπικουρούμενοι από φοιτητές άλλων τμημάτων να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης!

Από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων ήταν έντονη, που μέσα από τις κινητοποιήσεις τους διεκδίκησαν τη διασφάλιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η χρονική συγκυρία που σημειώθηκε το συμβάν είναι κρίσιμη, καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της πόλης καταγγέλλοντας την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπερασπιζόμενοι τον πανεπιστημιακό άσυλο. Η πορεία των φοιτητών ξεκίνησε από τη Νομαρχία Ιωαννίνων και κατευθύνθηκε μέσω των οδών Πυρσινέλλα, Χ. Τρικούπη και 28ης Οκτωβρίου μπροστά από το Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου και πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία. Στην είσοδο του αστυνομικού μεγάρου διαδηλωτές έφτιαξαν ανθρώπινη αλυσίδα και ήρθαν σε απόσταση ενός μέτρου με τους αστυνομικούς, αλλά όλα κύλησαν ομαλά.

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε την αντίδραση των φοιτητών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που μέσα από δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τη στάση των τριών ένστολων.
«Τέτοιες ενέργειες προκαλούν. Η περίοδος είναι αρκετά κρίσιμη και στην χώρα και στα πανεπιστήμια, και νομίζω ότι είναι μια προκλητική ενέργεια, που καταδικάζουμε. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένας θεσμός που προστατεύει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την διακίνηση των ιδεών. Αυτό που μας έλειπε αυτή τη στιγμή είναι τέτοιες προκλήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην καταδίκη του περιστατικού προχώρησε και το μέλος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Μπασιούκας. Το άσυλο είναι μια κοινωνική κατάκτηση και δεν μπορεί να παραβιάζεται με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Το Πανεπιστήμιο δεν διδάσκει ούτε τα γρονθοκοπήματα, ούτε τη χρήση δακρυγόνων. Διδάσκει το διάλογο», συμπλήρωσε.

Στην αστυνομία υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για τη συμπεριφορά του άνδρα της δύναμης «ΔΙΑΣ». Οι συνάδελφοι χρεώνουν την απειρία του στο γεγονός ότι προέρχεται από τους συνοριακούς και, όπως λένε, αγνοεί βασικούς κανόνες λόγω της ελλιπούς εκπαίδευσης. Πάντως, ο ταξίαρχος Νίκος Βάντζος, αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, τόνισε στον «Η.Α.» ότι το λάθος είναι ανεπίτρεπτο και ότι το να μην μπαίνουν ένστολοι στο χώρο του πανεπιστημίου το γνωρίζει και ο τελευταίος αστυνομικός. Ο κ. Βάντζος επικοινώνησε και με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη για να του ζητήσει συγγνώμη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε.

Για τον αστυνομικό τα πράγματα δεν είναι φυσικά ευχάριστα. Το δανεισμό του βιβλίου της συζύγου του (υπάρχει μάλιστα καταγεγραμμένος στην καρτέλα της βιβλιοθήκης) θα τον πληρώσει το πιθανότερο με αποχώρηση από τη δύναμη «ΔΙΑΣ» (όχι όμως φυσικά από την αστυνομία).
Μας το "ταχυδρόμησε":
epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: