Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Σεφ ο... εκτυπωτής


Σε ένα από τα επόμενα εορταστικά γεύματα ή δείπνα μπορεί να κάθεστε γύρω από έναν εκτυπωτή, καθώς Αμερικανοί επιστήμονες αναπτύσσουν έναν...... τρισδιάστατο εκτυπωτή φαγητών, που μια μέρα ίσως γίνει τόσο κοινός στα νοικοκυριά όσο το μίξερ και ο φούρνος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Κορνέ, σύμφωνα με το BBC, εργάζονται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος με την ονομασία Fab@home.

Αρκεί να βάλει κάποιος μέσα στον εκτυπωτή-φούρνο τις πρώτες ύλες για το μαγείρεμα (αντί για μελάνι!), να «φορτώσει» την κατάλληλη συνταγή-εφαρμογή (FabApp) και το μηχάνημα θα αναλάβει να κάνει το μαγείρεμα και να… τυπώσει το φαγητό στην ώρα του.

Το λογισμικό θα επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίζει κατά βούληση τη γεύση του φαγητού και άλλες ιδιότητές του. Αν τέτοια μηχανήματα υλοποιηθούν με επιτυχία στο μέλλον, «απειλούν» να αλλάξουν το μέλλον του μαγειρέματος όπως το ξέραμε τόσους αιώνες. Άνθρωποι αδαείς περί τη μαγειρική, θα μπορούσαν να αναδειχτούν σε μετρ του μαγειρέματος, αρκεί να τροφοδοτήσουν τον εκτυπωτή με την κατάλληλη συνταγή-εφαρμογή.

Κάτι ανάλογο θα μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες από τους γιατρούς τους, οπότε θα μπορούν με ευκολία να εφαρμόζουν πλέον το κατάλληλο για την υγεία τους διατροφικό πρόγραμμα. Από την άλλη, οι έμπειροι σεφ θα μπορούσαν να πειραματίζονται με μεγαλύτερη ευκολία και φαντασία, καθώς επίσης να δημιουργούν φαγητά κατά παραγγελία για απαιτητικούς πελάτες.

Αν και άλλες ερευνητικές ομάδες (π.χ. στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ) μελετούν τη δυνατότητα εκτύπωσης φαγητού, οι ερευνητές του Κορνέλ φαίνεται να έχουν προχωρήσει περισσότερο, έχοντας ως στόχο έναν σχετικό φθηνό εκτυπωτή, που θα μπορεί να εκτυπώνει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών. Η τεχνική βασίζεται στην εκτύπωση (εναπόθεση) «μελανιού» (φαγητού) σε διαδοχικές γραμμές και στρώματα με βάση τις οδηγίες του λογισμικού, το οποίο καθορίζει με ακρίβεια ποιο υλικό θα πάει πού και με ποια σειρά.

Ο χρήστης, αφού πατάει το κουμπί της εκτύπωσης, θα μπορεί να καθορίζει σε πόσα «αντίγραφα» (μερίδες) θα τυπωθεί το φαγητό. Οι πρώτες ύλες που μπορούν προς το παρόν να χρησιμοποιηθούν, είναι όσες μπορούν να τοποθετηθούν και στη συνέχεια να εξαχθούν από τις σύριγγες «μελάνης», συνήθως σε υγρή ή λιωμένη μορφή, συμπεριλαμβανομένου τυριού, του βουτύρου, της σοκολάτας κ.ά.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ήδη πειραματίζονται με την ανάμιξη τροφών-πρώτων υλών με υδρο-κολλοειδή, ουσίες οι οποίες σχηματίζουν ημίρρευστη μάζα με το νερό, κάτι που θα επιτρέψει να χρησιμοποιούνται ως «μελάνι» περισσότερες πρώτες ύλες σε λιωμένη μορφή. Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μερικά πρωτότυπα τέτοιων εκτυπωτών και έχουν ήδη κάνει προόδους, «τυπώνοντας» από κουλουράκι μέχρι κομματάκια γαλοπούλας. Αισιοδοξούν, όπως είπαν, ότι όταν βγει στο εμπόριο ένα τέτοιο προϊόν, παρά τους αρχικούς δισταγμούς (κάτι που είχε συμβεί και με τους φούρνους μικροκυμάτων), τελικά θα γίνει ευρέως αποδεκτό.
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: