Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Τέσσερα απλά βήματα για να χαλαρώσετε και να ξεκουράσετε τον οργανισμό σας! Τέσσερα απλά βήματα για να χαλαρώσετε και να ξεκουράσετε

Τέσσερα απλά βήματα για να χαλαρώσετε και να ξεκουράσετε τον οργανισμό σας!
Την άποψη ότι δεν αρκεί μόνο ο ύπνος για να ξεκουραστεί ο οργανισμός μας, αλλά είναι απαραίτητα και η "ενεργητική ξεκούραση", εκφράζει..... διάσημος αμερικανός γιατρός, ειδικευμένος στις διαταραχές του ύπνου.
Ο καθηγητής Μάθιου Εντλουντ θεωρεί ότι κάποιες τεχνικές "ενεργητικής ανάπαυσης" μπορούν να οδηγήσουν στην άμεση τόνωση όλων των ψυχοσωματικών λειτουργιών του οργανισμού.

Τα 4 είδη "ενεργητικής ανάπαυσης"
. Τονίζει όμως πως αναφέρεται στην "ενεργητική ξεκούραση" και όχι στην "παθητική". Με απλά λόγια το να "βυθιζόμαστε" στον καναπέ μπροστά σε μια ανοικτή τηλεόραση, δεν βοηθαει να χαλαρώσουμε, υποστηρίζει ο καθηγητής.

"Μόνο η ενεργητική ξεκούραση ανανεώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, μειώνει το άγχος, μας κάνει πιο παραγωγικούς και μας εξασφαλίζει ευεξία και πιο πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής", εξηγεί και προτείνει τέσσερις συγκεκριμένες μεθόδους αποτελεσματικής ανάπαυσης: την κοινωνική, τη διανοητική, τη σωματική και την πνευματική.

1. Η κοινωνική ξεκούραση

Στην "κοινωνική ξεκούραση", πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στους φίλους και την οικογένειά μας. "Κοινωνική επαφή" επίσης θεωρείται το σεξ, το οποίο μειώνει το στρες. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι με διευρυμένο κοινωνικό κύκλο κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα όπως καρδιακά νοσήματα και κατάθλιψη.

2. Η πνευματική ξεκούραση

Στη "πνευματική ξεκούραση" κάνουμε κάποιες εύκολες ασκήσεις συγκέντρωσης με στόχο να αποτοξινωθούμε από την λεγόμενη "πολυπραγμοσύνη" που οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας μάς έχουν επιβάλει. Πιο απλά, ο καθηγητής προτείνει να ξεκουράζουμε τα μάτια μας κλείνοντας τα βλέφαρά μας και "ρίχνοντας" τις κόρες των ματιών προς τα πάνω, ως ένα αποτελεσματικό μέσο ανανέωσης των εγκεφαλικών μας κυττάρων.

3. Η σωματική ξεκούραση

Εδώ ο στόχος είναι η τόνωση του αναπνευστικού μας συστήματος, μέσω κάποιων τεχνικών ανάπαυσης. Ξαπλώνουμε σε οριζόντια θέση και παίρνουμε βαθιές εισπνοές, καθημερινά. Σε τρείς μήνες, σύμφωνα με τον δρα Εντλουντ, το στρες θα μειωθεί ως και 50%. Για να γίνει σωστα η άσκηση ο καθηγητής εξηγεί ότι "εισπνέω από τη μύτη αργά, σπρώχνοντας την κοιλιά όσο πιο κάτω μπορώ. Μετά εκπνέω από το στόμα πολύ αργά ρουφώντας στο τέλος της εκπνοής την κοιλιά μέσα".

4. Η διανοητική ξεκούραση

H "διανοητική ανάπαυση", περιλαμβάνει απλές ασκήσεις διαλογισμού και γιόγκα. Ο καθηγητής θεωρεί απαραίτητο στοιχείο της χαλάρωσης μας, το να κάνουμε απλές ασκήσεις διαλογισμού και yoga, έστω 2 φορές την εβδομάδα! Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες περιοχές του εγκεφάλου όσων διαλογίζονται είναι μεγαλύτερες σε σχέση με των υπόλοιπων ανθρώπων μια διόγκωση η οποία μάλλον οφείλεται στο ότι οι διαλογιζόμενοι έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα, να παραμένουν συναισθηματικά σταθεροί και να διαθέτουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Απαραίτητο συμπλήρωμα όλων αυτών είναι 30 λεπτά καθημερινού μεσημεριανού ύπνου, τα οποία εκτός του ότι μας τονώνουν, μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων
πηγη:www.newscity1.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: