Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Πορεία για «την αξιοπρέπεια και την τιμή» των αναπήρων

Μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) πραγματοποίησαν το πρωί, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Πλατεία Συντάγματος, παν-αναπηρικό συλλαλητήριο της «αξιοπρέπειας και της τιμής», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Στην Ελλάδα, το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον..... παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας. Για το εθνικό αναπηρικό κίνημα η 3η Δεκεμβρίου είναι το αποκορύφωμα μιας συνολικής προσπάθειας, που καταβάλλει καθημερινά προκειμένου να αναδείξει τα θέματα αναπηρίας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά μια νέα δημόσια πολιτική για την αναπηρία. Βάσει μελετών προκύπτει ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία, ενώ υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της αναπηρίας και του βαθμού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το ένα έκτο περίπου του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό. Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό. Ωστόσο, με λίγο περισσότερη βοήθεια, εκατομμύρια ευρωπαίων με αναπηρία θα μπορούσαν να εισέλθουν ή να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.

Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρο του Αθλητικού κινήματος Γιώργο Φουντουλάκη, η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα διαδήλωσης για τα άτομα με αναπηρία, για κοινωνική ένταξη και ισότητα. Το κράτος αδιαφορεί, επισημαίνει ο κ. Φουντουλάκης, υπάρχει έλλειψη υποδομής για προσβασιμότητα στους αναπήρους. Οι ράμπες είναι ελάχιστες και οι Έλληνες δεν έχουν παιδεία. Πρώτη φορά φέτος, λέει ο κ. Φουντουλάκης, πείστηκε η κρατική τηλεόραση να προβάλλει όλο και περισσότερα παραολυμπιακά αθλήματα.

Η παραολυμπιονίκης Ανθή Καραγιάννη, με σημαντικά προβλήματα όρασης, είπε πως η τεχνολογία βοηθάει την καθημερινότητα της, όταν και όπου υπάρχει.

Οι περισσότερες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο δεν είναι προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σημειώνει κάνοντας έκκληση για περισσότερο ενδιαφέρον από την πολιτεία.

''Θα έπρεπε να μπορούμε να κατανοούμε τα πάντα στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα τις ιστοσελίδες τις Πολιτείας, όπως υπουργεία, είμαστε και εμείς ισότιμοι πολίτες'', τόνισε η 28χρονη Ανθή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας την κατάρτιση Προγράμματος Επιχορήγησης 800 νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ) καθώς και την κατάρτιση Ειδικού Τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση, που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για AμεΑ που θα συμμετέχουν στα νέα προγράμματα.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: