Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Προσεχώς: Αποδομώντας το γεύμα

Θεσμός το Cine... ΒΙΟΖΩ

Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις προβολές εναλλακτικού κινηματογράφου και.... ντοκιμαντέρ στα γραφεία της Ένωσής μας. (Πως θα έρθετε στα γραφεία της ΒΙΟΖΩ)

Την προσεχή Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, λοιπόν, στις 7:30 το βράδυ στα γραφεία της ΒΙΟΖΩ, η... αυλαία θα ανοίξει για την πολύ σημαντική ταινία της Marianne Kaplan «Αποδομώντας το γεύμα» (Deconstructing supper)

...Ο λόγος είναι ότι όλοι και περισσότεροι, όσο το δυνατόν ταχύτερα πρέπει να μάθουν πως παράγεται η τροφή για τις... μάζες και ποια είναι η λύση για τους ευαισθητοποιημένους.

Η προβαλλόμενη ταινία - ντοκιμαντέρ με τίτλο "Αποδομώντας το γεύμα-είναι ασφαλής η τροφή σου;" (Deconstructing supper-Is your food safe?), είναι αγγλική παραγωγή του 2002, διάρκειας 48 λεπτών.

Υπόθεση: Ένας «ανυποψίαστος» αμερικανός εστιάτορας αποφασίζει να μάθει περισσότερα για το "θαυμαστό" κόσμο των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Επισκέπτεται εργαστήρια παραγωγής τους και ταξιδεύει σε Ευρώπη και Ινδία για να συναντήσει τους πολέμιους των προϊόντων αυτών. Όταν επιστρέφει στην Αμερική, μετατρέπει το εστιατόριό του σε 100% βιολογικό (οργανικό)...

Σύνοψη συμπερασμάτων στον επίλογο

Στο τελευταίο μέρος ο John Bishop επισκέπτεται ένα μικρό χωριό που η Καναδική Κυβέρνηση χρηματοδοτεί την επιστροφή στην παραδοσιακή γεωργία. Εκεί μαθαίνει ότι με το να χρησιμοποιούν οργανικό λίπασμα αντί για χημικά, έχουν αυξήσει τη σοδιά τους πάνω από 50%. Οι αγρότες καταλαβαίνουν την ποιότητα των εδαφών τους και τα σέβονται...

Όλα αυτά τα λαχανικά που η βιοτεχνολογική βιομηχανία θεωρεί ζιζάνια και αγριόχορτα, χρησιμοποιούνται από μας ως λαχανικά και μας δίνουν αρκετή βιταμίνη Ε και αλλά είδη ενέργειας, που έχουμε ανάγκη. Η διατροφική μας υγειά δεν προέρχεται από την βιοτεχνολογική βιομηχανία, αλλά από τα χώματά μας.

Και όλη η γνώση που έχουν οι απλοί αγρότες, για τις τροφές και τη γεωργία τους, είναι τόσο πολύπλοκη και εκλεπτυσμένη, που οι εταιρείες βιοτεχνολογίας δεν θέλουν να καταλάβουν και να εκτιμήσουν αυτό το βάθος και το επίπεδο γνώσης. (δείτε τον επίλογο πατώντας εδώ)

Όπως προκύπτει από την συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» η σκηνοθέτις Mάριαν Kάπλαν, επέλεξε για πρωταγωνιστή της ένα διάσημο σεφ γιατί, όπως λέει, «οι άνθρωποι του γκουρμέ, ξέρουν πολλά για το φαγητό αλλά τίποτα για την πολιτική και την ηθική που στηρίζει την παραγωγή τροφής». Μέσα από την ταινία της ο σεφ ανακάλυψε τον κόσμο των μεταλλαγμένων... και έφριξε.

Όταν η σκηνοθέτις και η σεναριογράφος Μέριλ Γουίσμπορντ αποφάσισαν ότι θέλουν να κάνουν μια ταινία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, δεν έψαξαν για ηθοποιούς αλλά για μάγειρες. Η πρόσκληση ήταν ασυνήθιστη και γι' αυτό πολλοί αρνήθηκαν να αφήσουν την ησυχία της κουζίνας τους και να βρεθούν στις χώρες όπου καλλιεργούνται μεταλλαγμένα για να μιλήσουν με τους αγρότες και τους ακτιβιστές.

Ο σεφ του Bishop's όμως, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά εστιατόρια του Βανκούβερ -εκεί είχε φάει και ο Μπόρις Γιέλτσιν με τον Τζορτζ Κλίντον όταν ο πρώτος είχε επισκεφθεί την Αμερική- θεώρησε ότι αυτή ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία να μπει ακόμα πιο βαθιά στην φιλοσοφία του φαγητού και να μάθει τι κρύβεται πίσω από αυτήν την τεράστια βιομηχανία.

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι στις καλλιέργειες των μεταλλαγμένων, ο Τζον Μπίσοπ δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για τις συνέπειες που έχουν μεταλλαγμένα τρόφιμα στην υγεία μας ούτε πώς η καλλιέργεια τέτοιων καρπών μολύνει το περιβάλλον και καταστρέφει την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αποδομώντας το γεύμα» (Deconstructing supper) μάς δείχνει τη διαδικασία συνειδητοποίησης των συνεπειών των μεταλλαγμένων από έναν άνθρωπο που ασχολείται καθημερινά με τη γεύση.

Η δημοσιογράφος Γεωργία Ζαβιατσάνου ρώτησε την κα Κάπλαν σημαντικά πράγματα και έλαβε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις πάνω σε απόψεις που συμπίπτουν με τις δικές μας.

Ερώτηση: Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;

Πιστεύω ότι συμβαίνουν πολλά γύρω από την παραγωγή τροφής, πράγματα που δεν τα γνωρίζουν καθόλου οι περισσότεροι άνθρωποι και ιδίως στην Αμερική και στον Καναδά γιατί απ' ό,τι ξέρω στην Ευρώπη είναι όλοι πολύ πιο ενημερωμένοι για το θέμα. Εδώ όμως δεν ξέρουν ότι τα μεταλλαγμένα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το φαγητό με τις ηθικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις που έχει.

Ερώτηση: Πώς γεννήθηκε η ιδέα γι' αυτήν την ταινία;

Η ιδέα γεννήθηκε από μια κουβέντα με τη Βαντάνα Σίβα, μια Ινδή ακτιβίστρια που έχει δημιουργήσει μια τράπεζα σπόρων για να σώσει τις ντόπιες ποικιλίες της χώρας της. Kαθώς εκείνη έλεγε ότι πρέπει ο κόσμος να μάθει τι κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά, σκέφτηκα ότι μια ταινία θα ήταν πολύ καλός τρόπος να διαδοθεί αυτή η πραγματικότητα. Eνα άλλο κίνητρο για μένα ήταν η γνώση ότι οι συνέπειες τής καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στη γη και στους ανθρώπους είναι άμεσες και καθοριστικές.

Ερώτηση: Τι θελήσατε να πετύχετε με αυτό το φιλμ;

Θέλαμε να κάνουμε το θέμα προσιτό σε ανθρώπους οι οποίοι πιθανόν να μη γνωρίζουν τίποτα. Η ταινία είναι σχεδιασμένη να εμπνεύσει τους ανθρώπους, να τους δείξει ότι μπορούν να κάνουν κάτι για όλα αυτά που συμβαίνουν ακόμα και από την κουζίνα του σπιτιού τους.

Ερώτηση: Εννοείτε ως καταναλωτές;

Ναι. Μπορούμε να μπούμε στο σούπερ μάρκετ και με τις αγορές μας να επιλέξουμε αν θα βοηθήσουμε την ντόπια οικονομία ή αν θα ψωνίσουμε κάτι που έχει έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου και έχει επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με τις μεταφορές, τον καρπό με ζιζανιοκτόνα... Μπορούμε να επιλέξουμε αν θα ενισχύσουμε τα βιολογικά προϊόντα και με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε να καταναλώνονται λιγότερα ζιζανιοκτόνα και χημικά λιπάσματα και όλα αυτά που μπαίνουν στη γη και στα όμβρια ύδατα και φτάνουν σίγουρα στο δικό μας τραπέζι. Υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα γύρω από το φαγητό, γι' αυτό σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν γι' αυτά.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι το περιβαλλοντικό σινεμά είναι μια σύγχρονη μορφή ακτιβισμού;

Ναι, σίγουρα. Με ενδιαφέρει να σχηματίσουν κάποια άποψη για το θέμα οι θεατές της ταινίας και ίσως να πιστέψουν ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι. Στην ταινία φαίνεται καθαρά ότι εάν θέλουμε να ζούμε σ' ένα κόσμο που μεγάλες πολυεθνικές αποφασίζουν την ποιότητα και το είδος της τροφής που είναι διαθέσιμο, τότε δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τοπική κουζίνα και να ξέρουμε τι τρώμε, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι. Και οι καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες μάς αφήνουν μεγάλο περιθώριο να αντιδράσουμε. Μπορεί να είσαι ακτιβιστής από το σπίτι σου κάνοντας σωστές επιλογές στις αγορές σου.

Ερώτηση: Και ο κύριος Μπίσοπ πώς γύρισε απ' αυτό το ταξίδι στον κόσμο της «ενημέρωσης»;

Γύρισε αρκετά αποφασισμένος. Άνοιξε στο Βανκούβερ ένα από τα μεγαλύτερα εστιατόρια βιολογικών τροφών, ενώ σκέφτεται να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου στο οποίο οι νέοι σεφ θα μαθαίνουν πώς παράγεται η τροφή.
Μας το "ταχυδρόμησε":www.biozo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: