Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σημαντικό ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ στη μάχη κατά των καρτέλ

Σημαντικό ΠΡΏΤΟ ΒΗΜΑ στην μάχη κατά των καρτέλ και των εταιρειών που κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους. Η μάχη κατά των καρτέλ είναι εξορισμού δύσκολη, ειδικά μάλιστα με το...... αδύναμο νομικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Σε λίγες ημέρες περιμένουμε να δούμε αν η πρόθεση της Κυβέρνησης να πατάξει τους αισχρούς ανθρώπους που κατακλέβουν τους έλληνες καταναλωτές είναι πραγματική (με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού).
Όμως ένα πρώτο βήμα, καλό πρώτο βήμα, έγινε, με την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την «Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», με τις υπογραφές του Υπουργείου Οικονομικών (στο οποίο προφανώς ανήκει και η πρωτοβουλία) και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θεωρούμε βέβαιο ότι έχει υπάρξει και η συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει την προστασία των θεμάτων Ανταγωνισμού και λειτουργίας της αγοράς.
Με βάση το άρθρο 3 δημιουργείται το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας του οποίου η αρμοδιότητα, ανάμεσα στα άλλα, θα είναι η άμεση «σύλληψη» των αθλίων ανθρώπων που σχηματίζουν καρτέλ ή παραβιάζουν με άλλους τρόπους τους κανόνες του ανταγωνισμού. Προφανώς η μονάδα αυτή θα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των άλλων αρμοδίων φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος -Τροποποίηση διατάξεων.
'Άρθρο 3
Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

1. Η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (ΥΠ.Ο.Α.) έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων που έχουν ποινικό χαρακτήρα και ιδίως οικονομικών εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.

2. Η ΥΠ.Ο.Α. διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
.

β. Στο Τμήμα Προστασίας Οικονομίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την έρευνα και τη δίωξη εγκλημάτων τα οποία επιφέρουν βλάβη στα έσοδα του δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς, όπως:
.

.(5) Η παραβίαση κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αγοράς και ιδίως οι εναρμονισμένες πρακτικές ως προς τις τιμές των προϊόντων.
.

(7) Κάθε άλλη οικονομική παράβαση με ποινικά χαρακτηριστικά από την τέλεση της οποίας βλάπτονται τα δημόσια έσοδα και προκαλούνται σημαντικές δυσλειτουργίες στην αγορά.
Περιμένουμε να δούμε το σύνολο της νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης κατά των αθλίων προσώπων που διευθύνουν τις εταιρείες που παραβιάζουν το δίκαιο του Ανταγωνισμού για να κρίνουμε τις πραγματικές προθέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας.

Έως τότε δίνουμε ένα μπράβο για το μικρό αλλά καλό πρώτο βήμα.

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος

Δεληγιώργη 55 Αθήνα
πηγη:www.enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: