Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Τα σκουπίδια δεν φεύγουν από την Αθήνα – Λευκή απεργία των εργαζομένων


Δεν απεργούν αλλά και δε δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Μπορεί να αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας τους όμως παίρνουν τα...ρεπό τους και δεν μαζεύουν τα σκουπίδια.

Το ενδεχόμενο η Αθήνα να βρεθεί τα Χριστούγεννα πολιορκημένη από δεκάδες τόνους σκουπιδιών που εγκυμονούν, εκτός των άλλων, και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία είναι υπαρκτό μετά και την «λευκή απεργία» που κήρυξαν και επίσημα οι εργαζόμενοι στο τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.

Οι περίπου 720 συμβασιούχοι που είναι επιφορτισμένοι με την αποκομιδή των απορριμμάτων, μετά τη λήξη της 48ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου, αποφάσισαν να συνεχίσουν να απέχουν από την εργασία τους κάνοντας χρήση των ρεπό τους. Ταυτόχρονα, 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν από την προσεχή Τρίτη και οι περίπου 2.200 μόνιμοι υπάλληλοι, που έτσι κι αλλιώς δεν ασχολούνται με την αποκομιδή, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων.

Η εξέλιξη αυτή επιτείνεται και με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων της Φυλής μετά και την απόρριψη από το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει περίπου 100 συμβασιούχοι ζητώντας την παραμονή τους στην εργασία μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης τους. Οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ ζητώντας ουσιαστικά την ανανέωση των συμβάσεών τους, κάτι το οποίο δεν έχει ζητήσει η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ στον οποίο υπάγεται η διαχείριση της χωματερής.

Πάντως στις περισσότερες περιοχές του Δήμου Αθηναίων τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά και η κατάσταση εχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής κ. Ι. Σγουρό, επέμενε στις δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες η αποκλειστική ευθύνη για τα σκουπίδια ανήκει στον δήμαρχο Αθηναίων ο οποίος δεν φρόντισε να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο τομέα καθαριότητας, κάτι για το οποίο, όπως είπε, υπάρχουν, μεταξύ των άλλων και ποινικές ευθύνες.

Ο κ. Ραγκούσης μάλιστα αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επέλθουν από τις αρχές του νέου έτους στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με τον «Καλλικράτη» τόνισε ότι «για πρώτη φορά δώσαμε χώρο και ρόλο στην Περιφέρεια. Αυτό γιατί το κάναμε;», είπε. «Γιατί είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν πήγαινε καλά. Και δεν πήγαινε άλλο να μην πηγαίνει καλά. Λοιπόν, έπρεπε να υπάρξει μια παρέμβαση» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: