Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Αναβολή στην έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης


Από τις 9 Ιουλίου 2011 η εφαρμογή του μέτρου
Την αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για τις μισθώσεις καταστημάτων, διαμερισμάτων, γραφείων κατά έξι μήνες ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με το νέο κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για τις αγοραπωλησίες και μισθώσεις κτιρίων. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα κατατάσσουν τα κτίρια ή τις επιμέρους ιδιοκτησίες σε ενεργειακές βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακής τους συμπεριφορά και θα πρέπει να συνοδεύουν τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση κτιρίου.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού για τις αγοραπωλησίες καθώς και για τις μισθώσεις ενιαίων κτιρίων, άνω των 50 τετραγωνικών. Ωστόσο, για τη μίσθωση αυτοτελών οριζόντιων ιδιοκτησιών (δηλαδή διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων, κλπ.) η υποχρέωση αναβάλλεται για τις 9 Ιουλίου 2011.

Όπως γνωστοποίησε παράλληλα το ΥΠΕΚΑ, το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας πέρασε από θετική αξιολόγηση, ενώ αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σημειώνεται ακόμη ότι με τη θέσπιση του ΚΕΝΑΚ σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε ξεκινήσει με αφορμή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91).

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: