Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Σπιτικός ζωμός λαχανικών


Για να μην χρησιμοποιείτε κύβους και να κάνετε οικονομία

Γιατί να χρησιμοποιείτε κύβους λαχανικών στα φαγητά σας;

Φτιάξτε μόνοι σας το ζωμό αυτό, βάλτε τον στην κατάψυξη και θα έχετε σπιτικό ζωμό για όλα τα φαγητά σας. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη.

Δοκιμάστε το σε λαχανικά, χορταρικά, σάλτσες, ζυμαρικά, κρέατα, κοτόπουλο ή ψάρι!

Υλικά:
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι σέλινο
1 καρότο μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κλαράκι δενδρολίβανο
2 φέτες λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
2-3 φύλλα από φρέσκο κρεμμύδι (από το πράσινο μέρος)
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
7-8 κόκκους μαύρο πιπέρι
150 ml. κρασί
1500 ml. νερό
1 κ.γ. βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, και τα βράζετε για μία ώρα.

Αφήνετε το ζωμό να κρυώσει και το φιλτράρετε πιέζοντας τα λαχανικά για να βγάλουν τα υγρά τους.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ζωμό άμεσα μπορείτε να τον βάλετε σε θήκες από παγάκια και να φτιάξετε δικούς σας κύβους ζωμού, τους οποίους φυλάτε στην κατάψυξη.

Οι κύβοι διατηρούνται για 3-4 μήνες.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: