Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βουτιά στα χαμηλότερα δωδεκαετίας το Χρηματιστήριο


Βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δωδεκαετίας έκανε τη Δευτέρα το ΧΑ, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις στις......... διεθνείς χρηματαγορές και τα spreadτων ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου πήραν και πάλι τον ανήφορο.

Με τον τζίρο περιορισμένο στα 57,832 εκατ. ευρώ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκανε βουτιά 2,77% και ίσα που διασώθηκε πάνω από τις 1400 μονάδες, καθώς διαμορφώθηκε τελικά στις 1404,20.

Την ίδια ώρα το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε μέχρι και τις 960 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί τελικά στις 937. Τα spread κινήθηκαν αντίστοιχα για την Ιρλανδία στις 596, για την Πορτογαλία στις 362, για την Ισπανία στις 244 και για την Ιταλία στις 169.

Ακόμα πιο κακό ήταν το κλίμα στα ασφάλιστρα κινδύνου (cds) τα οποία για την Ελλάδα εκτινάχθηκαν στις 1019 μονάδες, για την Ιρλανδία στις 602, για την Πορτογαλία στις 495, ενώ εκτός ζώνης κινδύνου για χρεωκοπία, δηλαδή κάτω από τις 400 μονάδες ακολουθούσαν η Ισπανία με 348 και η Ιταλία με 234.

Το κλίμα είναι ενδεικτικό των πιέσεων που αναμένονται στο ευρώ με το νέο έτος, οι οποίες συνοδεύονται από φήμες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό εκδηλώθηκε και η Σλοβακική επίθεση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, στην οποία απάντησε, εκτός από τον πρόεδρο της ΕΕ, κ. Μπαρόζο, και ο επίτροπος Όλι Ρεν τονίζοντας ότι «η φιλολογία της διάσπασης της Ευρωζώνης δεν έχει καμία λογική».

http://www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: