Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Βρήκαν νέο κύτταρο που σχετίζεται με την όραση


Εκπληκτοι, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη διάρκεια έρευνας σε πειραματόζωα ένα νέο κύτταρο που σχετίζεται με την όραση.
Πρόκειται για μια ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο σε...

νέες θεραπείες ορισμένων μορφών τύφλωσης (εκφύλιση των φωτοευαίσθητων κυττάρων κωνίων και ραβδίων του αμφιβληστροειδούς).
Ο σπάνιος τύπος κυττάρου είναι τα γαγγλιοκύτταρα που περιέχουν την ουσία μελανοψίνη και τα οποία αποτελούν μόλις το 1% έως 2% των συνολικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ρόμπερτ Λούκας, και τον νευροεπιστήμονα Τίμοθι Μπράουν του Πανεπιστημίου του Μάνστεστερ, το 40% των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία επεξεργάζονται οπτικά σήματα που στέλνει το μάτι, φαίνεται να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες από τα γαγγλιοκύτταρα.
Ο αμφιβληστροειδής των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών περιέχει μια πληθώρα κωνίων και ραβδίων, φωτοευαίσθητων κυττάρων που στέλνουν στον εγκέφαλο, μέσω του οπτικού νεύρου, πληροφορίες για την κίνηση, το σχήμα και το χρώμα των αντικειμένων στο οπτικό πεδίο.
Τα νέα πειράματα με τυφλά ποντίκια έδειξαν ότι υπήρχε ηλεκτρική δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, όταν αυτά εξετίθεντο στο φως.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικά τυφλά, αλλά διατηρούν μια ικανότητα να αντιλαμβάνονται το φως» δήλωσε ο Μπράουν, αποδίδοντας την ικανότητα στη δράση της μελανοψίνης.

πηγη:okitkort.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: