Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Νταβούτογλου: "Ήδη κάνουμε μπίζνες με τους Έλληνες"


Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε σχέση με ως προς το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνεργασίας για εκμετάλλευση τυχόν...... πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι έτοιμος να συνεργαστεί επιχειρηματικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το Αιγαίο (ready to do business), δήλωσε «βεβαίως, ήδη το κάνουμε».

Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ έγινε στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε την Τρίτη ο πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και έρχεται να τροφοδοτήσει τα σενάρια περί ελληνοτουρκικής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, σενάρια που έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Στην δεξίωση παρέστησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αντιπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεκάδων άλλων χωρών, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι, οικονομικοί παράγοντες και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.

Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από τον Ερτογρούλ Απακά, μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Μητσιάλη και παράλληλα ξεναγήθηκε στο χώρο της έκθεσης «Ήρωες: Θνητοί και μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» από τον πρέσβη Λουκά Τσίλα, Έλληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, και εκπρόσωπο του Μουσείου Γουόλτερς στη Βαλτιμόρη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επίσης ανέφερε: «Με μεγάλη μου ευχαρίστηση επισκέπτομαι την έκθεση και βρίσκομαι μαζί με φίλους από την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η κοινή μας κληρονομιά. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα μείνω στη Νέα Υόρκη για 24 ώρες και ήρθα για την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Αλλά, αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία (να επισκεφθώ την έκθεση). Ένιωσα σα να βρίσκομαι στη Μεσόγειο, στην Τροία ή στην Αθήνα, στις δύο απέναντι ακτές του Αιγαίου. Είδα έργα από την Τροία, από την ελληνική παράδοση και ως ακαδημαϊκός απόλαυσα την έκθεση και ως γείτονας της Ελλάδας είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο κ. Νταβούτογλου, είπε: «Υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα. Συζητήσαμε για το κυπριακό πρόβλημα, το Ιράκ, τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, το Σουδάν και αρκετά άλλα. Αυτά είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Τουρκία ως μέλος (η διετής θητεία της στο Σώμα λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς) μοιράζεται τις απόψεις της γι' αυτά τα διεθνή θέματα».

ΠΗΓΗ:http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: