Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τρομερές καταστροφές από την κακοκαιρία - Κόπηκε στα δύο η Εγνατία - Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία!

Οι ραγδαίες βροχές έκαναν τους δρόμους ποτάμια στα Γιάννενα, πλημμύρισαν σπίτια, εγκλωβισμοί σε ΙΧ
- Ένα μέτρο νερό στην Εγνατία, κλειστό το ρεύμα προς την Ηγουμενίτσα
- Ανεμοστρόβιλος χτύπησε την Ηλεία, σήκωσε στέγες και ξερίζωσε δέντρα
Τρομερά... προβλήματα από την κακοκαιρία στα Γιάννενα, όπου πλημμύρισαν δεκάδες δρόμοι και σπίτια ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε και εγκλωβισμούς οδηγών μέσα στα ΙΧ τους καθώς οι δρόμοι έγιναν χείμμαροι.


Κόπηκε η Εγνατία Οδός στο ύψος της Πεδινής όπου το νερό έφτασε σε ύψος ενός μέτρου. Κλειστό το ρεύμα προς την Ηγουμενίτσα. Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ η Παμβώτιδα λίμνη φούσκωσε και πλημμύρισαν οι δρόμοι γύρω από αυτή. Προβλήματα λόγω των πλημμυρών και στο νομό Θεσπρωτίας.

Σφοδρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε σήμερα την Ηλεία και συγκεκριμένα το δήμο Πηνειού. Οι άνεμοι που έτρεχαν με ταχύτητα 100 χμ την ώρα πήραν στέγες και ξερίζωσαν δέντρα, ενώ κινδύνευσαν και κάτοικοι που προσπαθούσαν να καλυφθούν από τη μανία της φύσης. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις περιοχές Τραγανό και Στρούσι.

Ο αέρας και η βροχή «γκρέμισαν» το πρωί μαντρότοιχο, μήκους περίπου 20 μέτρων, προς την πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη, στην πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για το τμήμα του στρατοπέδου, που παραχωρήθηκε στον δήμο Τρικκαίων και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Δύο από τα αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα προς την πλευρά του μαντρότοιχου, καταπλακώθηκαν και υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Λίγη ώρα μετά την κατάρρευση έσπευσε στο σημείο συνεργείο του δήμου Τρικκαίων. Οι δημοτικοί υπάλληλοι έδεσαν κορδέλες, προκειμένου να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα, αλλά και να μη διέρχονται πεζοί από το παρακείμενο πεζοδρόμιο.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην κατάρρευση του μαντρότοιχου συνετέλεσε και η παλαιότητά του, αλλά και των τελευταίων βροχοπτώσεων και του αέρα.

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν, στη Ζάκυνθο, τα πλοία για την Κυλλήνη, λόγω ανέμων έντασης 8 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή. Νεώτερα για την ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, θα γίνουν γνωστά από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου μετά τις 3 το μεσημέρι.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Πρίνου-Καβάλας με πλοία ανοιχτού τύπου. Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Παλούκια-Πειραιάς και Σελίνια-Πειραιάς με σκάφη μικρού τύπου.

Εντός της ημέρας τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, σε δυτική Πελοπόννησο, δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία – κυρίως στη δυτική και βόρεια - το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Βροχές και καταιγίδες – περιορισμένης όμως έντασης – περιμένουμε και στην Αττική. Στα πελάγη θα πνέουν δυνατοί άνεμοι ως και 9 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο την Κυριακή ενώ δεν αποκλείεται αυτό το Σαββατοκύριακο να δούμε και τα πρώτα χιόνια.

πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: