Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Επιδημία αντρικής στειρότητας πλήττει την Ευρώπη

Επιδημία αντρικής στειρότητας πλήττει την Ευρώπη και η κατάσταση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παχυσαρκία. Κορυφαίοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 40% των Ευρωπαίων αντρών ηλικίας 18-25 ετών έχουν συγκεντρώσεις σπέρματος κάτω από..... τα επίπεδα που απαιτούνται για επιτυχημένη σύλληψη με φυσικό τρόπο.

Η σχετική έκθεση που συντάχθηκε υπό την αιγίδα του European Science Foundation αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση, αλλά τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας είναι μεταξύ των παραγόντων που βαρύνουν περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άντρες με υψηλότερα ποσοστά λίπους δείχνουν να παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη, δηλαδή την ορμόνη της οποίας τα επίπεδα επηρεάζουν πολλές πτυχές του ανδρισμού, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή σπέρματος.

«Παρατηρείται εντυπωσιακά φτωχή ποιότητα σπέρματος μεταξύ των νέων αντρών από τη Βόρεια Ευρώπη. Σχεδόν το 20% των νέων αντρών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτω από το κατώτερο φυσιολογικό επίπεδο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ το 40% των αντρών έχει συγκεντρώσεις σπέρματος κάτω από τα επίπεδα που συνδέονται με τη γονιμοποίηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επίσης αναφέρεται ότι εντοπίζονται συσχετισμοί ανάμεσα στη μείωση της αντρικής γονιμότητας και την αύξηση του καρκίνου των όρχεων, αλλά και τα κρούσματα γενετικών ανωμαλιών σε μωρά αγόρια. Συνδετικός κρίκος, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, φαίνεται να είναι η παχυσαρκία.

«Η μεγάλη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα συνδέεται ξεκάθαρα με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία συνδέεται με σχεδόν 20% μείωση του σπέρματος, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτό οφείλεται απευθείας στην παχυσαρκία ή σε αίτιο που προκαλεί και την παχυσαρκία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η τεστοστερόνη παράγεται από τα κύτταρα Leydig που βρίσκονται στους όρχεις, αλλά η ποσότητα που παράγουν ελέγχεται από άλλους χημικούς παράγοντες, ειδικά της ωχρινοτρόπου ορμόνης που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Η μία πιθανότητα είναι ότι ο λιπώδης ιστός μπορεί να εμπλέκεται στην παραγωγή της ωχρινοτρόπου ορμόνης ή να εμποδίζει τη δράση της.
Espressonews.gr
Το διαβάσαμε:www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: