Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αγώνας δρόμου για το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης


Με διαφωνίες ως προς το «οπλοστάσιο» του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο.... συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 27 ηγέτες θα ζητήσουν να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας, και ειδικότερα του άρθρου 136 της Συνθήκης, καθιστώντας έτσι δυνατή τη διάσωση ενός μέλους της ευρωζώνης και ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης.

Αυτό που απομένει, ωστόσο, να εξεταστεί είναι το κατά πόσο είναι εφικτή η επικύρωση της νέας Συνθήκης με συνοπτικές διαδικασίες, αποφεύγοντας τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Στόχος είναι η νέα Συνθήκη να έχει τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2013, ούτως ώστε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης να λειτουργεί το αργότερο έως τα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των «27», στο οποίο θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναμένεται να ακουστούν διαφορετικές απόψεις για τα «όπλα» που θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο μόνιμος μηχανισμός.

Η Γερμανία και η Γαλλία έσπευσαν από κοινού να απορρίψουν τόσο το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων που διαθέτει ο σημερινός μηχανισμός στήριξης (750 δισ. ευρώ), όσο και την πρόταση περί ευρωομολόγων, προκαλώντας τις αντιδράσεις αρκετών χωρών και κυρίως του Λουξεμβούργου.

Τα ευρωομόλογα

Παρόλο που το θέμα των ευρωομολόγων δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί, ενώ δεν αποκλείουν να τεθεί επισήμως σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ήθελα η Ευρώπη να αποδείξει την αποφασιστικότητά της να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ενδιαφέρουσα την πρόταση περί θέσπισης ευρωομολόγων, αλλά τονίζει ότι οι πολιτικές συνθήκες δεν είναι ακόμα κατάλληλες. “Απαιτείται άμεση δράση. Ας μην απορρίπτουμε μία ιδέα για το μέλλον, αλλά ας συγκεντρωθούμε σε αυτό το στάδιο σε θέματα όπου υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ωστόσο, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε εμέσως πλην σαφώς, ότι κάποια στιγμή η ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να αποκτήσει κοινά ομόλογα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: