Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Θα επιλέγει για εμάς


Προτάσεις μαγειρικής θα κάνει μεταξύ άλλων το ψυγείο του μέλλοντος, το οποίο σχεδιάζεται σε Βρετανικό πανεπιστήμιο. Περιλαμβάνεται πρόγραμμα ανίχνευσης χαλασμένων προϊόντων και παραγγελιών στο σούπερ μάρκετ!Οι νοικοκυρές και οι εργένηδες του μέλλοντος θα έχουν ένα απρόσμενο σύμμαχο: το ψυγείο τους. Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ, σε συνεργασία με το online σούπερ μάρκετ Ocado, αναπτύσσουν ένα φουτουριστικό ψυγείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προτείνει φαγητά για μαγείρεμα, ανάλογα με τα τρόφιμα που έχουν απομείνει στο εσωτερικό του, ενώ αυτομάτως θα στέλνει ηλεκτρονικές παραγγελίες στο σούπερ μάρκετ για να ανανεώσει το περιεχόμενό του.
ο ψυγείο επίσης θα προωθεί στο μπροστινό τμήμα των ραφιών του εκείνα τα τρόφιμα που ετοιμάζονται να λήξουν, ώστε να τα χρησιμοποιήσει πρώτα ο ιδιοκτήτης του. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική Ντέιλι Μέιλ, ελπίζουν ότι θα καταφέρουν το ψυγείο να μειώσει τις τροφές που πετιούνται γιατί έληξαν ή χάλασαν επειδή ξεχάστηκαν. Ειδικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν τυχόν αέρια από τρόφιμα σε φάση αποσύνθεσης.
Οι επιστήμονες προγραμματίζουν, ακόμα, το ψυγείο, ώστε να διαθέτει μια ευρεία γκάμα προτεινόμενων συνταγών για μαγείρεμα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την χώρα όπου βρίσκεται.
Το ψυγείο, το οποίο θα αυτοκαθαρίζεται, σχεδιάζεται με γνώμονα την ανάγκη των πολυάσχολων σημερινών ανθρώπων, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Έτσι, το ψυγείο θα μπορεί να "τσεκάρει" συνεχώς τα ράφια του για να δει τι τρόφιμα διαθέτει και, στη συνέχεια, θα αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προτείνει φαγητά και να κάνει online παραγγελίες.
Σε μια ακόμα πιο προχωρημένη εξέλιξη, το ψυγείο θα συνδέεται ηλεκτρονικά με τον…σκουπιδοτενεκέ της κουζίνας, ο οποίος θα είναι επίσης «δικτυωμένος» με αισθητήρες. Το ψυγείο θα μπορεί να παίρνει μια εικόνα του τι έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, αντί να φαγωθεί, και έτσι θα μπορεί στο μέλλον να προτείνει μικρότερες μερίδες για μαγείρεμα, ώστε να γίνει εξοικονόμηση στις ποσότητες των πρώτων υλών που καταναλώνονται.

πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: