Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Χρυσή ακτινογραφία


Ποιος θα έδινε 24.000 λίρες για μια ακτινογραφία κρανίου. Αν ήταν κοινού ανθρώπου, κανείς. Αν όμως επρόκειτο για ακτινογραφία που απεικόνιζε τον εγκέφαλο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, πολλοί θα έκαναν την προσφορά τους

Ακτινογραφία του κρανίου του Άλμπερτ Αϊνστάιν πουλήθηκε σε πλειστηριασμό για 24.000 λίρες Αγγλίας, 20 φορές περισσότερο από την αναμενόμενη τιμή.
Η ακτινογραφία τραβήχτηκε το 1945, δέκα χρόνια πριν το θάνατο του μεγάλου φυσικού. Ανέπτυξε μια σειρά από θεωρίες που διακήρυξαν, για πρώτη φορά, την ισοδυναμία της μάζας προς την ενέργεια ενώ ταυτόχρονα έδωσαν εντελώς νέο περιεχόμενο στις έννοιες του χώρου, του χρόνου και της βαρύτητας.
Οι θεωρίες αυτές ήταν κατ' ουσίαν μια βαθιά αναθεώρηση της παλαιάς Νευτώνειας Φυσικής και αποτέλεσαν επανάσταση για την επιστημονική αλλά και φιλοσοφική έρευνα.



Το 1905 δημοσίευσε τέσσερα άρθρα στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό Χρονικά της Φυσικής, καθώς και την διατριβή με την οποία απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Στο πρώτο από τα τέσσερα άρθρα έδωσε την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1921.

πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: