Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Πολλοί οι “κληρονόμοι” του ΠικάσοΟ Γάλλος συνταξιούχος ηλεκτρολόγος, που διώκεται για αποδοχή κλοπιμαίων από την οικογένεια του Πάμπλο Πικάσο, επειδή διατήρησε στην κατοχή του 271 ανέκδοτα έργα του καλλιτέχνη για σχεδόν σαράντα χρόνια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι ένας από τους κληρονόμους και μιας άλλης κληρονομιάς του μεγάλου ζωγράφου.

Ο Πιέρ ντε Γκουενέκ και η σύζυγός του Ντανιέλ, που ζουν στη Ριβιέρα, δήλωσαν ότι είναι «μακρινά ξαδέλφια» του πρώην οδηγού του Πικάσο, Μορίς Μπρεσνί, στον οποίο ο καλλιτέχνης, όπως και σε αυτούς, είχε δωρίσει διάφορα έργα.
Μετά το θάνατο του πρώην οδηγού, το 1991, η σύζυγος του, Ζακλίν Μπρεσνί κληρονόμησε τη συλλογή. Όταν και αυτή πέθανε το 2009, τα έργα που χρονολογούνται από το 1967 έως το 1973, επρόκειτο βγουν σε πλειστηριασμό στο Παρίσι, αύριο Πέμπτη, αλλά η πώληση αναβλήθηκε μετά από αίτημα ενός εκ των κληρονόμων.
«Είμαστε έξι κληρονόμοι αυτής της συλλογής της οποίας δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη έως ότου πέθανε η ξαδέρφη μας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σύζυγος του γάλλου ηλεκτρολόγου. «Δεν ξέραμε ότι υπήρχαν όλα αυτά, γιατί δεν είχαμε σχέσεις με τους Μπρεσνί, δεν τους συναντούσαμε εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε.
Το ζευγάρι των συνταξιούχων είχε κρατήσει στο γκαράζ του για σχεδόν 40 χρόνια 271 σχέδια και κολάζ του Πάμπλο Πικάσο της περιόδου 1900-1932, των οποίων κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη. Τον Σεπτέμβριο ζήτησε από τους κληρονόμους του Πικάσο να βεβαιώσουν την αυθεντικότητα των έργων αυτών.
Οι τελευταίοι υπέβαλαν αγωγή σε βάρος του ζεύγους για αποδοχή κλοπιμαίων και τα έργα κατασχέθηκαν από την αστυνομία.

πηγη:www.slap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: