Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Με δόσεις και τα χρέη των εμπόρων στην ΔΕΗ


Την ρύθμιση των χρεών που έχουν δημιουργηθεί με την μη καταβολή των λογαριασμών της ΔΕΗ από τις εμπορικές επιχειρήσεις εξετάζει η διοίκηση της.... κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, έπειτα από παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema gr., η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επανασύνδεση των ηλεκτροδοτήσεων που έχουν διακοπεί, ζητώντας ένα ποσό της τάξης του 30% έως 50% ως προκαταβολή, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πρακτική της που την φέρει να ζητεί εξόφληση της οφειλής πριν την επανασύνδεση.

Επιπλέον, το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμίζεται σε δόσεις στη διάρκεια ενός χρόνου, στη λογική και του νέου Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρισμού που προβλέπει ανάλογες διευκολύνσεις προς τους καταναλωτές.

Προφανώς η ανάσα σε περίοδο κρίσης και εν μέσω Εορτών είναι ...ευπρόσδεκτη από τον εμπορικό κόσμο της χώρας, καθώς είναι νωπές οι διαμαρτυρίες των εμπόρων του Πειραιά για τις διακοπές ηλεκτροδότησης στις οποίες έχει προχωρήσει η ΔΕΗ λόγω μη πληρμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Γενικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, ο ένας στος οκτώ με δέκα πολίτες δεν πληρώνουν καθόλου τους λογαριασμούς τους, ενώ αν σε αυτούς που δεν πληρώνουν συμπεριληφθούν και εκείνοι που αργούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, φτάνουμε στο 20% των ηλεκτροδοτούμενων πελατών δηλαδή σε επίπεδο πολύ πάνω από το 2%-2,5% που είναι κατά μέσον όρο το όριο “ανοχής ” για τις ηλεκτρικές εταιρίες στην Ευρώπη.

Όλα αυτά όταν η ΔΕΗ έχει χάσει ήδη το 13% των πελατών της στην εμπορική χρήση αλλά και όταν συνεχίζεται η πτώση στην κατανάλωση ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού, το Νοέμβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατανάλσαν κατά 5,19% λιγότερο ρεύμα σε ετήσια βάση.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: