Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το κρεας καταστρεφει το περιβαλλον

Οι Έλληνες καταναλώνουν τρεις φορές περισσότερο κρέας κρέας
από την ποσότητα που συνιστούν οι διατροφολόγοι και οκτώ φορές περισσότερο από ό,τι τη δεκαετία του 1960.
Τα παγκόσμια στατιστικά δείχνουν ότι η..... χώρα μας έχει εξελιχθεί σε έθνος κρεατοφάγων, παγιώνοντας μια καταναλωτική υπερβολή που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο μέσος Ελληνας καταναλώνει κάθε χρόνο 99,6 κιλά κρέατος, ποσότητα που κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση της Ευρώπης, πίσω μόνο από Ιρλανδία και Αυστρία, και στην έβδομη θέση παγκοσμίως.

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις ημερήσιες ποσότητες είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικοί. Αν και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην καταναλώνουμε πάνω από 90 με 100 γραμμάρια κρέατος, η ημερήσια ποσότητα κρέατος που αντιστοιχεί σήμερα σε κάθε κάτοικο της χώρας μας αγγίζει τα 273 γραμμάρια.

Είναι προφανές ότι η εκτόξευση στις ποσότητες κρέατος που καταναλώνουμε οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων τον τελευταίο μισό αιώνα.

Ανάλογη αύξηση με την κρεατοφαγία έχουν γνωρίσει και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν, με καλύτερο παράδειγμα τα αυξημένα ποσοστά καρδιοπαθειών. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι αυτή η διατροφική υπερβολή έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον.

Η εκτόξευση των ποσοστών κρεατοφαγίας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά έχει παγκόσμιες διαστάσεις.

Για την παραγωγή τόσων εκατομμυρίων τόνων κρέατος κάθε χρόνο, έχει δημιουργηθεί μια κολοσσιαίων διαστάσεων και εξίσου... αχόρταγη βιομηχανία κτηνοτροφίας.

Οπως αναφέρει ο FAO, η κτηνοτροφία έχει φτάσει να καταναλώνει το 8% του παγκόσμιου πόσιμου νερού, ενώ έχει υπολογιστεί ότι για να παραχθεί ένα λίτρο γάλα θα πρέπει προηγουμένως να έχουν καταναλωθεί από τα βοοειδή γύρω στα 990 λίτρα νερού!

Τη μεγαλύτερη ζημία όμως υφίσταται η ατμόσφαιρα της γης, λόγω των... αερίων που εκπέμπουν τα εκτρεφόμενα ήδη.

Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πως η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών του μεθανίου.

Η λύση βρίσκεται στον έλεγχο των ποσοτήτων που τρώμε. «Μία μερίδα κρέατος θεωρείται πλήρης όταν ζυγίζει γύρω στα 100 γραμμάρια. Οτιδήποτε περισσότερο θεωρείται υπερβολή και υπερκατανάλωση», λέει ο διατροφολόγος και δημιουργός της ιστοσελίδας medNutrition.eu, η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τον έλεγχο των ποσοτήτων φαγητού που καταναλώνουμε.
πηγη:www.creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: