Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Θα ερημώσει η Κόνιτσα...

O νεοεκλεγείς δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, στην πρώτη του επίσημη δήλωση λίγες βδομάδες πριν αναλάβει επίσημα τα νέα του καθήκοντα, προειδοποιεί ότι τυχόν κλείσιμο υποδομών στην περιοχή της Κόνιτσας θα πλήξει την τοπική οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γαργάλας αναφέρει ότι...... κυκλοφορούν φήμες περί κλεισίματος του 583 τάγματος πεζικού, του Μεθοριακού Σταθμού Μέρτζιανης, του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας και της ΔΟΥ Κόνιτσας. «Η περιοχή της Κόνιτσας απομονωμένη οδικά και γεωγραφικά μακράν της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, με όλο το Δυτικό της τμήμα σύνορο με την Αλβανία, απειλείται με παντελή ερήμωση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επόμενος δήμαρχος της Κόνιτσας. Προειδοποιεί ότι εάν κλείσουν οι προαναφερθείσες υπηρεσίες και υποδομές, θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Θα κλείσουν σχολεία και καταστήματα, σε μια...

διαδικασία «ντόμινο» όπως αναφέρει ο κ. Γαργάλας, θα συμπαρασυρθεί ο κοινωνικός ιστός της περιοχής. «Οι δεσμεύσεις μας για υποστήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, της ανάπτυξης της διασυνοριακής συνεργασίας, οργάνωσης και ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας πέφτουν στο κενό» αναφέρει ο νέος δήμαρχος και ξεκινάει τη θητεία του με μια… απαισιόδοξη δήλωση: «Αναρωτιέται κανείς, αξίζει να είναι Δήμαρχος σε μια υπό ερήμωση περιοχή;». Ο κ. Γαργάλας δηλώνει αποφασισμένος να μη δεχθεί το κλείσιμο των υπηρεσιών. Καλεί τους αρμόδιους να σκεφτούν ξανά το ενδεχόμενο και τις επιπτώσεις του. Καλεί όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες της Κόνιτσας να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουν την «περαιτέρω ερήμωση της περιοχής μας» όπως τη χαρακτηρίζει.

Και ο νυν δήμαρχος
Επιστολή αποστέλλει στους αρμόδιους υπουργούς και ο απερχόμενος δήμαρχος Κόνιτσας, Χαράλαμπος Εξάρχου. Εκφράζει την έκπληξή του για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι υπηρεσίες και το στρατόπεδο και τονίζει ότι «σε συνθήκες κρίσης οι παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας πρέπει να ενισχυθούν αντί να αποψιλώνται από υπηρεσίες». Ο κ. Εξάρχου επικαλείται «εθνικούς λόγους» που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο των υπηρεσιών και εκφράζει την πίστη του ότι «όσα φημολογούνται κινούνται μόνο στο χώρο των διαδόσεων και δεν αποτελούν κυβερνητικές επιλογές». Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλώνει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κλεισίματος και τη συμπαράστασή του στις αντιδράσεις των φορέων της Κόνιτσας.

Και ο Μ. Παντούλας
Το θέμα έθιξε με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας. Ο κ. Παντούλας εκτιμά ότι οι ακριτικές περιοχές της χώρας «πρέπει να ενισχυθούν αντί να αποψιλώνονται από υπηρεσίες».

Μιλάει και αυτός για εθνικούς λόγους που επιτάσσουν την ενίσχυση των περιοχών όπως η Κόνιτσα και τονίζει την πίστη του ότι «όσα φημολογούνται κινούνται μόνο στο χώρο των διαδόσεων και δεν αποτελούν κυβερνητικές επιλογές. Εάν παρ' ελπίδα συμβαίνει το δεύτερο, δηλώνω την έντονη αντίθεση και την πλήρη συμπαράστασή μου στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της Κόνιτσας».

Ηπειρωτικός Αγών
Μας το "ταχυδρόμησε":epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: