Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ρόδι: μην το σπάσεις…


Υπάρχει και αυτό το φρούτο, πολλοί είναι εκείνοι που δεν το προτιμούν, ωστόσο θα τους αποδείξουμε πως αυτή τους την επιλογή θα έπρεπε να την ξανασκεφτούν.

Το ρόδι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, από την Αίγυπτο μέχρι και την Κίνα, με κύριο συμβολισμό εκείνον της ευγονίας. Ήταν ένα «ιδιαίτερο» φρούτο αφού το χρησιμοποιούσαν τόσο για την θρέψη τους όσο και για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων (μέχρι και για την αλωπεκία).

Και να που η σύγχρονη επιστήμη έρχεται για μία ακόμη φορά να επαληθεύσει την αρχαία σοφία.
Η θρεπτική του ανάλυση μας έδειξε πως περιέχει τις βιταμίνες C, A και Ε, σίδηρο, κάλιο και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι οι πολυφαινόλες. Μάλιστα η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες είναι υψηλότερη από εκείνη του κόκκινου κρασιού.

Επίσης περιέχει υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και αποδίδει μόλις 68 θερμίδες ανά 100γραμμάρια καρπού.
Εξαιτίας της υψηλής αντιοξειδωτικής του αξίας προστατεύει από την δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης και κατ’ επέκταση από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το κάλιο συμβάλλει στην προστασία έναντι της υπέρτασης μίας και είναι εκείνο το στοιχείο που παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ρύθμιση των ενδοκυττάριων υγρών.

Επιπλέον, σύμφωνα με in vitro αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από μία ομάδα Αμερικάνων, ο χυμός του ροδιού έχει αντικαρκινική δράση αφού η κατανάλωσή του οδήγησε σε μείωση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

Τέλος, με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διάρροιας. Αποξηράνετε το φλοιό του ροδιού, έπειτα βράζετε για 3-4 λεπτά το ¼ του φλοιού και καταναλώνεται το ζωμό αφού κρυώσει. Αν και στη γεύση ο ζωμός αυτός είναι λίγο πικρόστυφος, ωστόσο δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: