Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Οι "κακές παρέες"…

Σε μια δύσκολη συγκυρία σαν τη σημερινή, κάθε μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει ανατρέψει δεδομένα, να ανοίξει δρόμους ή, αντιθέτως, να κλείσει τις πόρτες προς το μέλλον. Γι’ αυτό και..... κάθε πολιτικός οφείλει να ζυγίζει καλά, να σταθμίζει με περίσσευμα προσοχής, κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του. Ειδικά όταν πρόκειται για τον Πρωθυπουργό της χώρας που άνοιξε την πόρτα της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάτι που, για να καταλαβαινόμαστε, σημαίνει ότι... μπορεί να επηρεάζει το ευρώ, σε μια εποχή κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη νομισματικός πόλεμος με το δολάριο και το γιεν. Απαραίτητη σημείωση: Το ΔΝΤ εκφράζεται μεν από τον Γενικό Διευθυντή του, τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ελέγχεται ωστόσο από τους Αμερικανούς. Δηλαδή, από το δολάριο.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο Γιώργος Παπανδρέου, ή μάλλον οι σύμβουλοί, υπέπεσαν σε επικοινωνιακή αστοχία, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αλυσιδωτών συνεπειών, αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της για το προφίλ του Πρωθυπουργού. Και τις εφεδρείες εμπιστοσύνης του σε κοινωνικά στρώματα τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Δέχτηκε τον Ντομινίκ Στρος-Καν, προσδοκώντας να πει ο Γάλλος… όσα δεν μπορεί να πει ο ίδιος. Και ελπίζοντας ότι θα του προσέδιδε "νωπό" κύρος, σε μια περίοδο κατά την οποία το χρειάζεται, με ανοικτό το μέτωπο με το Βερολίνο, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε.

Μόνο που δεν είχε υπολογίσει ότι ο πληθωρικός Στρος-Καν, υπηρετεί πρωτίστως τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό του. Είτε οδηγεί στη διεκδίκηση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, είτε στην παραμονή του ως ΔΝΤ με εύφημο μνεία "σωτήρα" της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, όσα είπε ο Στρος-Καν, μάλλον αφαίρεσαν πόντους (και ψήφους ακόμη) από τον Γιώργο Παπανδρέου. Και τους έστειλαν "πακεταρισμένους" στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος εμφανίστηκε στην Αθήνα περίπου ως… κυβερνήτης της χώρας.

Το δεύτερο, κομβικής σημασίας λάθος του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν η σημερινή συνάντησή του με τον Νουριέλ Ρουμπινί. Τον καθηγητή οικονομίας, που έγινε διάσημος επειδή προέβλεψε την κρίση, όταν οι άλλοι δεν την έβλεπαν πουθενά. Και έκτοτε, οι απόψεις του έχουν αποκτήσει άλλη βαρύτητα. Μερικές μόλις ώρες προτού συναντηθεί με τον Γιώργο, ο κ. Ρουμπινί μας είπε, από βήματος συνεδρίου στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα είτε θα πτωχεύσει, μέσω αναδιάθρωσης του χρέους, είτε… θα πεινάσει, μέσω της εξόδου από το ευρώ, την επιστροφή στη δραχμή και την υποτίμηση κατά 50% του εθνικού μας νομίσματος.

Ως κήρυκας της εθνικής δυστυχίας, ο κ. Ρουμπινί θα έπρεπε… να καταζητείται, και όχι να γίνεται δεκτός τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας, που έκανε αυτή την εβδομάδα το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, θα έχει μόνιμου χαρακτήρα ρωγμές στο κοινωνικό προφίλ του Πρωθυπουργού. Και θα φανούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
γράφει ο ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ στο statesmen


Mας το "ταχυδρόμησε"::apneagr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: