Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

"Μαλάκωσε" η Ρωσία έναντι της κυβέρνησης: Ν.Μεντβέντεφ με Γ.Παπανδρέου συζήτησαν "για όλα"

Eξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά από την διπλή αποδοχή εκ μέρους του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ισάριθμων προσκλήσεων που του απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σήμερα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αστάνα του Καζακστάν: Κατ'αρχήν δέχθηκε να..... συναντηθεί μαζί του σήμερα. Κάτι το οποίο το είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά, αλλά δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα το δεχόταν η ρωσική, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή έθεταν θέμα "βεβαρυμένου προγράμματος του Ρώσου προέδρου". Δεύτερον, Ο Ρωσός πρόεδρος δέχθηκε, κατ'αρχήν, να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο 2011.

Η πραγματοποίηση της επίσκεψης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων και κυρίως από την τήρηση των όσων έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά προς τη Ρωσία (ταχεία υλοποίηση του south Stream, πίεση στην Βουλγαρία για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στρατιωτική συνεργασία, πρόγραμμα BMP-3HEL κλπ).

Από ελληνικής πλευράς ποντάρουν πολλά στην συνεργασία με την Μόσχα σε ότι αφορά τουρισμό και αγροτικές εξαγωγές, αλλά και βοήθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το Κυπριακό.

Στην σημερινή συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θερμό κλίμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, με τον Ρώσο πρόεδρο να εκφράζεται με θετικά λόγια για την πορεία της. Επίσης, τονίστηκε και η διάθεση περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα καθώς και σε εκείνα των διμερών σχέσεων. Έγινε ευρεία αναφορά στο πρόγραμμα του BMP-3HEL και τα άλλα εκκρεμή ζητήματα ελληνορωσικής συνεργασίας. Aπό ρωσικής πλευράς δεν εκφράσθηκε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση, αλλά ζητήθηκαν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Τέλος, έγινε αναφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ενώ θετική ήταν -και από τις δύο πλευρές- η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: