Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Με διάθεση συνεννόησης


Με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο συναντάται αυτή την ώρα ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενόψει της.... ορκωμοσίας του την Πέμπτη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο όρκος που θα δώσει θα είναι πολιτικός, ενώ ο κ. Άνθιμος, είχε δηλώσει στο παρελθόν, ότι θα έδινε το "παρών" στην τελετή, αν δεν ήταν άρρωστος. Η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η σχέση των δύο ανδρών έχει περάσει από σαράντα κύματα.

"Ως καλός γείτονας ήρθα να πω μια καλημέρα, δήλωσε ο Γ. Μπουτάρης, ενώ ερωτηθείς για το αντικείμενο της συνάντησης, ανέφερε πως "η ατζέντα μας είναι ανοιχτή, έχουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος".

Η συνύπαρξη Άνθιμου-Μπουτάρη, αναμένεται δύσκολη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο δείχνουν διάθεση να χαμηλώσουν τους τόνους.

Χαρακτηριστικά των σχέσεων των δύο ανδρών είναι το περιστατικό που σημειώθηκε, όταν ο κ. Άνθιμος αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον τότε υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κατά τον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου που έγινε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Μάλιστα ο μητροπολίτης φέρεται να είχε πει ότι θα τον εμποδίσει να εκλεγεί δήμαρχος, λόγω της κριτικής που του ασκούσε.

Ο Άνθιμος φέρεται να είπε στον κ. Μπουτάρη όταν φίλησε το σταυρό και πήγε να του δώσει το χέρι "διάβασα ότι µε αποκάλεσες µουτζαχεντίν. Είναι σαν να σε αποκαλώ εγώ βουλγαροπροδότη. Οσο ζω εγώ, η Εκκλησία δεν θα σου επιτρέψει να δεις τη δηµαρχία".

Ο Γιάννης Μπουτάρης με τη σειρά του είχε χαρακτηρίσει τους Ψωμιάδη, Άνθιμο και Παπαγεωργόπουλο ως "το τρίγωνο του συντηρητισμού της Θεσσαλονίκης», αποκαλώντας παράλληλα τον Άνθιμο "μουτζαχεντίν που δεν έχει καμία σχέση με την ορθοδοξία".

Προτείνει "Σλαβομακεδονία"

Την άποψη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας και να αλλάξει τη στάση της, ώστε να καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό, διατύπωσε ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik), που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο κ. Μπουτάρης θεωρεί ακόμη ότι μία σύνθετη ονομασία αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση και προκρίνει την ονομασία "Σλαβομακεδονία".

"Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή ζούσαν άλλοι λαοί, πολύ πριν απ' αυτούς.Το γεγονός ότι οι Σλάβοι μετακινήθηκαν και ζουν στην περιοχή αιώνες τώρα, σίγουρα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδόνες, όμως είναι απαραίτητο ένα ειδικό χαρακτηριστικό για να υπάρξει μία διάκριση, διότι εδώ, και πριν απ' αυτούς ζούσαν Μακεδόνες. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι γιατί ένας Σλάβος ή μία ομάδα που κατάγεται από Σλάβους, οι οποίοι ως λαός έχουν κάνει πάρα πολλά και έχουν μία σημαντική ιστορία, για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι, ζητούν και θέλουν και άλλα πράγματα και άλλη ιστορία, με την οποία θα υπερηφανεύονται. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη ιδέα για το όνομα είναι το Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία", αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.

Παράλληλα, θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν οι τόνοι γενικότερα για την εκκρεμότητα, που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ επικρίνει την πολιτική, με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

"Νομίζω ότι μία μεγάλη εστία έντασης θα αποτελέσει το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στα Σκόπια. Θεωρώ τεράστιο λάθος το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο θα προκαλέσει οργή στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει τα πράγματα. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, για προσωπικό όφελος, φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση μίας κατάστασης, η οποία μας κρατάει όλους, ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού. Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι να μειωθούν οι τόνοι στις συνομιλίες για το όνομα", σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.
πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: