Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Καταλήψεις φοιτητών μέχρι οι κυβερνήσεις ν’ ακούσουν

Καταλήψεις πανεπιστημίων, κυβερνητικών κτιρίων, λιμανιών, γεφυρών, σταθμών τρένων, ογκώδεις διαδηλώσεις... Οι φοιτητές σε Βρετανία και Ιταλία αντιδρούν στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να σταματήσουν τον...... αγώνα τους αν δεν ακουστούν.

Στη Βρετανία, πληθαίνει διαρκώς ο αριθμός των πανεπιστημίων που τελούν υπό κατάληψη. Περισσότερα από 30 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων το Κέιμπριτζ, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Κάρντιφ, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και οι φοιτητές με εκθέσεις τέχνης, συζητήσεις και αναλύσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και προσκλήσεις προς τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται οι σχολές τους συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια νέα εποχή φοιτητικών κινητοποιήσεων μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα έως και £9,000 το χρόνο, σχεδόν να τα τριπλασιάσει δηλαδή, αλλά και να προχωρήσει σε περικοπές μέχρι και 80% στους πανεπιστημιακούς προϋπολογισμούς.

Η διαμορφωμένη κατάσταση έχει αρχίσει ήδη να ενοχλεί τις αρχές, με το πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο να κινεί νομικές διαδικασίες κατά των φοιτητών για να τερματίσει την κατάληψη. Επιστολή που έλαβαν την περασμένη Πέμπτη οι φοιτητές ανέφερε ότι η κινητοποίησή τους «διαταράσσει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία του UCL» και πως θα στραφούν στη δικαιοσύνη για να «επανέλθει η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου». Οι φοιτητές δεν πτοούνται, όμως. Αντιθέτως, γράφουν ένα τραγούδι στον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προεκλογικές του υποσχέσεις...

Στο Κέιμπριτζ, πάλι, οι φοιτητές δηλώνουν «πολύ, πολύ θυμωμένοι». Όπως τονίζουν στο γαλλικό τ/σ france24, παρά το θυμό, χρειάζεται ψυχραιμία και οργάνωση. «Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ακουστούν οι φωνές μας. Η βία δεν θα μας βγάλει πουθενά, χρειάζεται να δράσουμε ως ενήλικες, όχι ως χούλιγκανς. Συνολικά 200 καθηγητές υπέγραψαν την αίτησή μας. Ναι, μπορεί να εκκρεμούν σε βάρος μας ασφαλιστικά μέτρα, αλλά συνεχίζουμε εδώ, διότι οι καθηγητές υποστηρίζουν μυστικά το κίνημά μας.

Έχουμε ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, διότι θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο θυμός όλων μας διοχετεύεται δημιουργικά: μαθήματα γιόγκα το πρωί, συναυλίες το βράδυ. Δεν στήνουμε τραπεζάκια απ’ έξω για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας και να πείσουμε τους άλλους φοιτητές να μας ακολουθήσουν. Παρά το κρύο και το χιόνι, 4 άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς στην κεντρική είσοδο και εξασφαλίζουν ότι αστυνομία και πρυτανικές αρχές δεν θα εισέλθουν εντός του πανεπιστημίου. Και εφόσον μιλάμε για το Κέμπριτζ, όλοι διαβάζουν πολύ. Δεν είμαστε ντεμπέληδες. Τέλος, προβάλλουμε τις θέσεις μας στον κόσμο μέσω της φοιτητικής εφημερίδας μας, τα blogs και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, δεν ρισκάρουμε να ξεμείνουμε από φαγητό: το σούπερ μάρκετ της σχολής μας στέλνει δωρεάν εφόδια κάθε μέρα».

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην Ιταλία. Η διαφορά είναι ότι οι Ιταλοί φοιτητές, καταγγέλλωντας τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία - που προβλέπει μείωση κατά σχεδόν 95% του προϋπολογισμού για τις επιχορηγήσεις της πανεπιστημιακής έρευνας, καθώς και τη συγχώνευση των διαφόρων σχολών, όπως και τη μείωση των κατηγοριών για «εξορθολογησμό» του προϋπολογισμού πανεπιστήμιο – εκτός από καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων, προχωρούν και σε καταλήψεις νευραλγικών σημείων, όπως γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και τη... Γερουσία.

Οι εικόνες από την κατάληψή του Πύργου της Πίζας και το Κολοσσαίο έκαναν το γύρο του κόσμου την περασμένη εβδομάδα. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έλαβαν τεράστιες διαστάσεις σε δεκάδες ιταλικές πόλεις. Στην Πίζα, σπουδαστές των συνολικά 7 υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μπλόκαρε όλες τις γέφυρες της πόλης, τις κύριες εισόδους της, ενώ 3.000 φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο, παρεμποδίζοντας τις πτήσεις. Στο Τορίνο αποκλείστηκε ο κεντρικός σταθμός τρένων και στη Μπολόνια οι φοιτητές κατέλαβαν το γραφείο του πρύτανη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες της Ρώμης. Παρόμοιες ενέργειες έλαβαν χώρα και σε Φλωρεντία και Πίζα. Σε Μιλάνο, Τορίνο και Περούτζια, οι φοιτητές ανέβηκαν στις οροφές των πανεπιστημίων, φωνάζοντας συνθήματα κατά των περικοπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω, οι φοιτητές ξαναβγήκαν στους δρόμους την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, αποκλείοντας και τη λειτουργία των τρένων. Δεκάδες εξ αυτών ξάπλωσαν επί ώρες στις ράγες, αποτρέποντας οποιαδήποτε μετακίνησή τους.
πηγη:www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: