Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Εντοπίστηκε (ξανά) η πιο σπάνια μύγα


Οι επιστήμονες τη «συνάντησαν» τελευταία φορά το 1948

Μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε σε μια σπηλιά στην Κένυα την πιο σπάνια μύγα του κόσμου. Η «τριχωτή-μύγα» είχε κάνει την εμφάνισή της στα εργαστήρια των ερευνητών τελευταία φορά το 1948.

Τη μύγα βρήκαν οι δρ Robert Copeland και ο συνεργάτης του δρ Ashley Kirk-Spriggs. Η επιστημονική ονομασία του συγκεκριμένου εντόμου είναι Mormotomyia Hirsuta και ζει στις σχισμές των βράχων σε σπηλιές στο λόφο Ukazi, ανατολικά του Ναϊρόμπι στην Κένυα.

«Η επανα-ανακάλυψη του συγκεκριμένου είδους, το οποίο είχε εντοπιστεί σε δύο περιπτώσεις κατά το παρελθόν το 1933 και το 1948, προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλα τα μουσεία εντόμων ανά τον κόσμο» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Η «τριχωτή-μύγα» μοιάζει σε αράχνη και περιγράφεται από τους ειδικούς ως ιδιαιτέρως παράξενη και σπάνια λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους της. Οι αρσενικές μπορούν τεντώνοντας τα μακριά πόδια τους να φτάσουν το ένα εκατοστό σε μήκος, ενώ το σώμα τους καλύπτεται από μικρά κίτρινα τριχίδια.

Οι Mormotomyia δεν πετούν, γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο είδος μπορίε να ζει μόνο σε αυτήν την περιοχή, δήλωσε ο δρ Copeland. «Σ’ αυτήν την περίπτωση το Ukazi Hill πρέπει να χαρακτηριστεί ως τόπος εθνικής κληρονομιάς και προστασίας της φύσης» συμπλήρωσε.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: