Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Οι «μύθοι» στην αγορά κατοικίας


Τέσσερα σημεία που αξίζουν την προσοχή σας

Όταν οι αγορές μετοχών πάνε προς τα κάτω, οι ιδιόκτητες ευχαριστούν τον Θεό που κατέχουν ακίνητη περιουσία. Αλλά η ακίνητη περιουσία δεν είναι πάντοτε ασφαλές καταφύγιο . Ψάξαμε και βρήκαμε τους μύθους για τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Η επένδυση είναι μηδενικού κινδύνου

Αν και τεχνικά αυτό είναι αλήθεια, η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να θεωρείται μια επένδυση που δεν επηρεάζεται απο τις διακυμάνσεις της αγοράς. Μπορεί να χάσετε χρήματα που επενδύσατε σε ακίνητα και αυτό αποδεικνύεται τις δύσκολες μέρες που ζούμε. Μακροπρόθεσμα, οι τάσεις δείχνουν ότι η πορεία των τιμών είναι ανοδική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επένδυση σε ακίνητα δεν κρύβει κινδύνους.

Η επένδυση προσφέρει μεγάλες αποδόσεις

Ο Μ.Π αγόρασε ένα σπίτι το 2002 καταβάλλοντας 180.000 ευρώ, το ανακαίνινισε και έμεινε σε αυτό οκτω χρόνια και το πούλησε για 270.000 . Ξέρετε ποιά ήταν η μέση ετήσια απόδοση (αφαιρουμένου του κόστους); Περί το 1,5% ετησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάποιες χρονικές περιόδους το ακίνητο μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες αλλά σε κάποιες άλλες να έχει αρνητική απόδοση. Το ζητούμενο είναι πότε αγοράζεις και πότε πουλάς.

Επένδυση που ελέγχεται από τον επενδυτή

Αν και ο επενδυτής αποφασίζει πού, πόσο και πότε θα αγοράσει και πουλήσει εντούτοις υπάρχουν στοιχεία που δεν μπορεί να ελέγξει. Μπορεί να προβλέψει ότι θα γίνει μία φυσική καταστροφή; Ότι ο γείτονας τους ήταν μπλεγμένος με το έγκλημα ή ότι ...

Τα ακίνητα είναι λιγότερο ευάλωτα από τις μετοχές

Θεωρητικά αυτό είναι σωστό αλλά δεν παύει και η αγορά ακινήτων να εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα η φούσκα των στεγαστικών δανείων. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Η αύξηση της φορολογίας. Σίγουρα η αγορά ακινήτων δεν είναι τόσο ευμετάβλητη όσο η αγορά μετοχών αλλά δεν παύει να επηρεάζεται απο το εξωτερικό περιβάλλον και την οικονομική συγκυρία.

Πηγή: www.realestatenews.gr

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: