Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Μιλάει ένας από τους Anonymous

του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ελευθεροτυπία μίλησε με έναν από τους Anonymous, έναν από την κοινότητα των χιλιάδων χακτιβιστών, που έχει αναστατώσει το Διαδίκτυο και έχει φοβίσει τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες, διαμαρτυρόμενη για τη.... σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την προσπάθεια φίμωσης του Wikileaks.

Είναι ένας νεαρός από τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε να εκπροσωπεί τους Anonymous, αφού έχει συγγράψει κείμενά τους όπου περιγράφονται η δομή και οι στόχοι τους. Τα κείμενα του έκαναν το γύρο του κόσμου και οι θέσεις τους αναπαράχθηκαν από αμέτρητα μέσα ενημέρωσης διεθνώς. Ομως έκανε ένα λάθος...

“Πρώτα απ όλα θέλω να δηλώσω ότι δεν είμαι «η φωνή των Anonymous». Θα ήταν δύσκολο –μάλλον ακατόρθωτο- για οποιονδήποτε να δηλώσει μια επίσημη θέση στο κίνημα αυτό, λόγω της ιδιάζουσας σύστασης του”, μας είπε. “Δεν υπάρχει κάποιο κέντρο ούτε μια συγκεκριμένη ομάδα που το καθοδηγεί. Μία ιδέα η οποία κρίνεται σωστή, ένα κείμενο ή μια άποψη η οποία κρίνεται από έναν μεγάλο αριθμό ατόμων ως κατάλληλη να αντιπροσωπεύσει το κίνημα, διαδίδεται σχεδόν αυτόματα στο υπόλοιπο διαδίκτυο”.

Φαίνεται πως έγραψε μόνο δύο κείμενα. Το πρώτο είναι το λεγόμενο “Μανιφέστο” και το δεύτερο κυκλοφόρησε χθες. Στο δεύτερο έκανε ένα λάθος που αποκάλυψε την ταυτότητά του. Αμέσως άρχισαν να τον κυνηγούν δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.

Μιλώντας αποκλειστικά στην Ελευθεροτυπία, διορθώνει ένα λάθος λινκ μας στο enet.gr και συνεχίζει: “Το αξιοσημείωτο είναι, ότι παρά το γεγονός ότι οι συγγραφείς δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και ούτε υπάρχει κάποιος εξωτερικός συντονισμός, τα κείμενα αυτά πετυχαίνουν να εκφράζουν τις βασικές αρχές του κινήματος όπως ελευθερία λόγου και Τύπου στο Ιντερνετ και ελευθερία της πληροφορίας”.

Υπερασπίζεται το Wikileaks: “Εν μέσω των δραματικών για τη χώρα εξελίξεων στην οικονομία, η υπόθεση WikiLeaks, τα διπλωματικά τηλεγραφήματα και η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, πέρασαν σχετικά απαρατήρητα για ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων. Ακόμη πιο απαρατήρητος ίσως, ήταν ο τρόπος με τον οποίο διάφορες εταιρίες όπως η Amazon, Visa, Mastercard και PayPal σταμάτησαν να προσφέρουν υπηρεσίες στο WikiLeaks, σε μια - σχεδόν συντονισμένη θα έλεγε κανείς - προσπάθεια να χτυπήσουν τις βασικές υποδομές του οργανισμού”.

Ξεκαθαρίζει τι σημαίνει η κινητοποίηση των Anonymous: “Η Επιχείρηση Ανταπόδοση, δεν στόχευσε ποτέ τον κόσμο που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες αυτών των εταιριών. Σε άρθρα του ξένου τύπου σχετικά με την Operation Payback, υπήρχε μια σύγχυση σχετικά με τους στόχους και την ταυτότητα των Anonymous. Εδιναν την εντύπωση ότι οι Anonymous είναι μια ομάδα από χάκερ, που θα αποκτούσε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Με αποκορύφωμα την 9η Δεκεμβρίου, τα νέα για “επικείμενες επιθέσεις στο Αmazon.com” είχαν προκαλέσει μια αίσθηση τρόμου η οποία περισσότερο έβλαπτε το κίνημα παρά το βοηθούσε”.

Λέει πώς και γιατί έγραψε τα κείμενα: “Με αυτή την αφορμή, αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο το οποίο, σε πιο ήπιο τόνο θα εξηγούσε ποιοί είναι οι Anonymous και η Operation Payback. Αφού το κείμενο αυτό “εγκρίθηκε” από άτομα των οποίων την ταυτότητα δεν γνωρίζω, ανέβηκε στα διάφορα σχετικά twitter accounts τα οποία το μετέδωσαν περαιτέρω. Δυστυχώς, λόγω βιασύνης και απροσεξίας μου, μεταδόθηκε και το όνομά μου. Γεγονός -αν μη τι άλλο- ειρωνικό”.

Από μια απροσεξία προδόθηκε και τώρα σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του. Ομως παρ' όλα αυτά υποστηρίζει ότι: “Το γεγονός παραμένει, ότι οι Anonymous σε όλον τον κόσμο ακόμη διαδηλώνουν μέσω διαδικτύου και συμμετέχουν σε αυθόρμητες διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Θα συνεχίζουν να αντιδρούν, με όποιον τρόπο ο καθένας τους μπορεί, σε κάθε προσπάθεια κυβερνήσεων ή εταιριών να βλάψουν τη ροή της πληροφορίας και την ελευθερία του λόγου”.

Τα στοιχεία του – όχι και τόσο Ανώνυμου πλέον – βρίσκονται στη διάθεση της Ελευθεροτυπίας.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: