Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Ομογενής ερευνήτρια πρωτοστατεί στη μάχη κατά του AIDS


Πέτυχε την καθιέρωση εξετάσεων και θεραπείας σε κρατούμενουςΤη δική της μάχη για την αντιμετώπιση του AIDS, δίνει μία ομογενής καθηγήτρια, μία από τις νεαρότερες ερευνήτριες που ασχολήθηκαν ποτέ με την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού.

Η Δρ. Κατερίνα Ανδρινοπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου «Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine» της Νέας Ορλεάνης, ξεκίνησε τις έρευνες το 2004, όταν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το Σωφρονιστικό Τμήμα της Τζαμάικας ασχολήθηκε με την προώθηση των εξετάσεων και τη θεραπεία των κρατουμένων της μεγαλύτερης φυλακής της Τζαμάικας, που ήταν φορείς ή έπασχαν από το AIDS. Την περίοδο εκείνη παρέμεινε περίπου δύο χρόνια και με την επιμονή της κατάφερε να καθιερώσει τις εξετάσεις και τη θεραπεία στους κρατούμενους. Τώρα, επιστρέφει προκειμένου να ασχοληθεί με την έρευνα σχετικά με την τύχη των κρατουμένων που αποφυλακίζονται και επιστρέφουν στην κοινωνία.

Η νέα της αποστολή έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι έχει άμεση σχέση με την ίδια την κοινωνία της νήσου της Τζαμάικας, επισημαίνει η ομογενής καθηγήτρια στον «Εθνικό Κήρυκα». Ερωτηθείσα για τα ποσοστά των κατοίκων του νησιού που πάσχουν, ή είναι φορείς του AIDS, είπε ότι ανέρχονται στο 1,6% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό στους κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα ανέρχεται στο 3,3%. Τα έξι προηγούμενα χρόνια, πάντως, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ως προς την πρόληψη και τη θεραπεία των κρατουμένων που πάσχουν από AIDS.

Αυτή τη φορά, θα ερευνήσει τη συμπεριφορά των κρατουμένων που εκτίουν την ποινή και επιστρέφουν στην κοινωνία. Στόχος της είναι η συνέχιση της θεραπείας μετά την αποφυλάκιση και οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις.

Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος, τονίζει, παραμένει η πρόληψη, η θεραπεία των πασχόντων και φορέων του AIDS, η χρήση προφυλακτικών, η διαπαιδαγώγησή τους και η παρότρυνσή τους προς τη μονογαμία. Σημειώνεται, ότι από το AIDS έχουν ήδη πεθάνει είκοσι πέντε εκατομμύρια άτομα, ενώ άλλα σαράντα εκατομμύρια υπολογίζεται ότι είναι φορείς του θανατηφόρου αυτού ιού.

Η ομογενής καθηγήτρια είναι το δεύτερο από τα τρία κορίτσια του ζεύγους Γεωργίου και Ιωάννας Ανδρινόπουλου. Ο πατέρας της γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ η μητέρα της στη Σπάρτη και διαμένουν στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Η Κατερίνα Ανδρινοπούλου είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Σπύρο Λάτσα και περήφανη για την ελληνική της καταγωγή.

Μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έγινε δεκτή και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σχολή Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, όπου πήρε και το διδακτορικό της δίπλωμα.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: