Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Λοχίας «έφαγε» 9 μήνες φυλακή


Είχε ανοίξει πυρ κατά Αφγανών αμάχων

Ένοχος δήλωσε ένας 25χρονος Αμερικανός λοχίας ο οποίος παραδέχτηκε ότι χωρίς λόγο, αλλά βάσει διαταγών από τον επικεφαλής του, άνοιξε πυρ κατά δύο Αφγανών αμάχων αγροτών.

Πέντε από τους 12 στρατιώτες κατηγορούνται για φόνο εκ προμελέτης, στην χαρακτηριζόμενη ως πιο σοβαρή υπόθεση δίωξης για ακρότητες από άνδρες του στρατού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από την έναρξη του πολέμου το 2001 που έχει φθάσει σε στρατοδικείο.

Αρκετοί από τους κατηγορούμενους φέρονται να έκαναν συλλογή από ακρωτηριασμένα δάκτυλα και άλλα ανθρώπινα υπολείμματα ως πολεμικά τρόπαια.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει ως έρευνα για τη χρήση χασίς από μέλη της μονάδας η οποία ήταν τότε γνωστή ως 5η ταξιαρχία για μια μονάδα πεζικάριων που είχε «καταληφθεί από αμόκ».

Στο φωτογραφικό υλικό που τράβηξαν τέσσερις από τους κατηγορούμενους, απεικονίζονται Αμερικανοί στρατιώτες να ποζάρουν μαζί με τους νεκρούς, φωτογραφίες που θυμίζουν τα όσα συνέβησαν στο Άμπου Γκράιμπ στο Ιράκ το 2004.

Ο λοχίας θα καθαιρεθεί στο χαμηλότερο βαθμό στον αμερικάνικο στρατό, αλλά θα του επιτραπεί να παραμείνει στις τάξεις του μετά την έκτιση της ποινής του. Η ποινή του ήταν μικρή γιατί δέχτηκε να καταθέσει σε βάρος 11 συναδέλφων του.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: