Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τα 7 δευτερόλεπτα που κάνουν τη διαφορά

Επτά δευτερόλεπτα έχει ο κάθε άνθρωπος να κερδίσει τις εντυπώσεις όταν γνωρίζει κάποιον για πρώτη φορά, αφού μέσα σ' αυτον τον χρόνο κρίνεται... κι εγκρίνεται ή απορρίπτεται.
Οι κλινικοί ψυχολόγοι και συγγραφείς δεν μιλούν για συνειδητή κρίση ή επιλογή, αλλά την ταυτίζουν με το...... ένστικτο των πρωτόγονων ανθρώπων, όταν δεν είχαν την πολυτέλεια της δεύτερης... σκέψης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail. Όπως υποστηρίζουν, η κρίση που ασκούν οι άνθρωποι στις γνωριμίες τους μέσα σε επτά δευτερόλεπτα βασίζεται στην ανάγκη επιβίωσης, οπότε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κρίνουν τις προθέσεις και την προσωπικότητα των άλλων απέναντί τους. Μία κρίση, που ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη στη συνέχεια, αλλά είναι τακτική που οι άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να τη σταματήσουν.

Όπως δηλώνουν οι μελετητές «αρχικά προσέχουμε μήπως δεχθούμε κάποια απειλή από την παρουσία του άλλου, αλλά επίσης κάνουμε εκατοντάδες υποθέσεις κι εικασίες σχετικά με την προσωπικότητά του και τη χημεία μεταξύ μας. Επειδή γενικώς οι άνθρωποι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο, κάνουν σύντομες κρίσεις, ώστε να δεν τους αρέσει ο συνομιλητής τους με το πρώτο βλέμμα δεν ξα επιδιώξουν δεύτερη συνάντηση μαζί του. Ωστόσο, αν και είμαστε ικανοί να κρίνουμε τους άλλους, πάντα μας διαφεύγει τα μηνύματα που εκπέμπουμε εμείς οι ίδιοι, όταν πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε πως ίσως φαινόμαστε εμείς επιθετικοί, ντροπαλοί ή αγχώδεις. Καλό θα ήταν πρώτα να κοιτάξουμε μέσα μας και να κρίνουμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια τους άλλους».

Οι ειδικοί δίνουν οδηγίες΄ώστε ο καθένας να κερδίζει τις εντυπώσεις των γνωριμιών του μέσα σ’ αυτά τα επτά κρίσιμα δευτερόλεπτα:

• Περιμένετε ένα λεπτό πριν από τη νέα γνωριμία. Ελέγξτε την εμφάνισή σας και πάρτε βαθιά ανάσα για να βγάλετε την έντασή σας και να ηρεμήσετε.

• Τεντώστε ψηλά τα χέρια κι αισθανθείτε τους μύες να τεντώνονται και να χαλαρώνουν. Έτσι θα φανείτε πιο χαλαροί και αισιόδοξοι.

• Είτε κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο είτε χαμηλώστε τον ήχο ώστε να μην σας διακόψει την ώρα της συνομιλίας σας.

• Χαμογελάστε! Συνήθως όταν χαμογελάμε, οι άλλοι μας χαμογελούν κι αυτοί κι είναι ο κατάλληλος τρόπος να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Αρκεί βέβαια το χαμόγελο να είναι γνήσιο κι όχι προσποιητό.

• Αν κρατάτε τσάντα, φροντίστε να την έχετε στο αριστερό σας χέρι, ώστε το δεξί να είναι ελεύθερο για χειραψία. Από το Πανεπιστήμιο της Iowa ερευνητές λένε πωs μία ζεστή και σταθερή χειραψία αξίζει περισσότερο από μία καλή εμφάνιση.

• Αν είστε σκυθρωποί, αγχωμένοι ή με θλιμμένη όψη, οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι αυτό ακριβώς είστε!

• Μην παραβιάζετε τον προσωπικό χώρο του συνομιλητή σας. Κρατήστε μία φιλική και όχι απόμακρη ή επιθετική απόσταση. Υπολογίστε περίπου το μήκος του χεριού σας και κρατήστε ανάλογη απόσταση.

• Μην σταυρώνετε τα χέρια και τα πόδια σας, νιώστε ελεύθερα και άνετα.

• Παρατηρήστε τον άνθρωπο απέναντί σας, τη συχνότητα της οπτικής επαφής σας και ακολουθήστε την ένταση και την ταχύτητα της ομιλίας του.

• Κάντε ένα κομπλιμέντο, όχι κάτι υπερβολικό και υποκριτικό, αλλά κάτι που πραγματικά αισθάνεστε.

• Τέλος, αν και η εξωτερική εμφάνιση παίζει δευτερεύοντα ρόλο στη γλώσσα του σώματος, καλό θα ήταν να μην εμφανιστείτε ατημέλητος. Να είστε ντυμένος ανάλογα με την περίσταση, να έχετε καθαρά παπούτσια και μην λουστείτε με το άρωμά σας!!!
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: