Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σχολείο με συνθήκες του '50


Πίσω στη δεκαετία του '50 έχουν γυρίσει τους 25 μαθητές ενός Λυκείου στην Αχαΐα που αναγκάζονται να πηγαίνουν με τα πόδια διασχίζοντας την Εθνική Οδό στο σχολείο τους

Διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους και να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή τους. Διασχίζουν δύο νομούς με τα πόδια, περπατώντας 5 με 6 χιλιόμετρα ανάμεσα σε φορτηγά της εθνικής οδού, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Ο λόγος για τους 25 μαθητές του ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας που εξαιτίας της έλλειψης αστικής συγκοινωνίας και της ελλιπούς ευαισθητοποίησης που έχουν επιδείξει οι τοπικές αρχές απέναντι στο θέμα τα τελευταία χρόνια, αναγκάζονται με ζέστη και με κρύο, με ήλιο και βροχή, μέσα στην κίνηση και τα αυτοκίνητα, να διασχίσουν με τα πόδια, τη νεκρή ζώνη μεταξύ νομού Ηλείας και Αχαΐας, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.
Η τελευταία στάση των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ηλείας είναι στην Νέα Μανολάδα, ενώ η πρώτη των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Αχαΐας στο Βουπράσιο.
Η ειδικότητα που επέλεξαν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας δεν υπάρχει ούτε στο ΕΠΑΛ Λεχαινών αλλά ούτε και στο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν οι μαθητές επιλέγοντάς της, ήταν ότι πρέπει καθημερινά να παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα, προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους, εξαντλημένοι από το περπάτημα και τις καιρικές συνθήκες,
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες μαθητές καλούνται να μισθώσουν ΤΑΞΙ, προκειμένου να μεταβούν στο σχολείο, ενώ κάποιοι άλλοι, στηρίζονται αποκλειστικά στις δυνάμεις των ποδιών τους.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι μαθητές είναι κάτοικοι Βάρδας, Παλαιάς και Νέας Μανολάδας αλλά και Λεχαινών.
Για το γολγοθά των μαθητών πληροφορήθηκε ήδη σχετικά ο δημοτικός σύμβουλος Βουπρασίας Παναγιώτης Καραδήμας, ο οποίος δήλωσε ότι:
«Έκανα παρέμβαση στα ΚΤΕΛ και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να λάβω την αποκαρδιωτική απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και ότι όλα, δουλεύουν με τον νόμιμο τρόπο. Το επόμενό μου βήμα είναι μια επιστολή στην Υπουργό Παιδείας κα. Άννα Διαμαντοπούλου».

πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: