Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Ποιά προϊόντα φθηναίνουν έως 38%


Μειώσεις τιμών σε ποσοστό από 0,71% έως 37,9% σε 661 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, έχουν ξεκινήσει στην αγορά αρκετές εταιρίες αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των... μειώσεων των τιμών θα φανεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως προέκυψε από τις επαφές που είχε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός συναντήθηκε με 40 επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στους οποίους και απεύθυνε κάλεσμα "κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για μειώσεις τιμών".

Πιο αναλυτικά στην προσπάθεια συμμετέχουν 31 εταιρίες παραγωγής και προμηθευτικές επιχειρήσεις με μειώσεις τιμών σε 468 κωδικούς επώνυμων προϊόντων.

Αυτές είναι οι: 3ΑΛΦΑ, 3 Ε, MISKO, BOLTON HELLAS, CHIPITA, COLGATE PALMOLIVE, CRETA FARM, ELBISCO, FRIESLAND CAMPINA, KRAFT FOODS, NESTLE, OPTIMA, PEPSICO-HBH, PROCTER & GAMBLE, SCA, UNILEVER, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑ, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΚΙΚΙΖΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕΓΑΣ ΓΥΡΟΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΝΙΚΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ-ΑGRINO, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ.

Ο Μ Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση μια προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας με πρωτοβουλίες, όπως η αναμόρφωση της λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο επενδυτικός νόμος, η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων και νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα πράγματα όπως είναι η ευθύνη και η αλληλεγγύη χωρίς αντιπαλότητες και εντάσεις.

Η ελληνική οικογένεια έχει θυσιάσει μέρος του εισοδήματός της και για καιρό οι τιμές δεν έπεφταν, είπε ο υπουργός συνεχίζοντας ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές είναι υπαρκτή και αποτελεί στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του κράτους και των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το κάλεσμα βρήκαμε συμπαραστάτες δεκάδες επιχειρήσεις και η πρωτοβουλία που αναλάβαμε μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα.

Τριανταέξι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρούν σε μειώσεις μέχρι 38% σε 661 κωδικούς επώνυμων προϊόντων είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι πρόκειται για μειώσεις σε προϊόντα που αποτελούν το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς και από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει έως και 50 ευρώ όφελος μηνιαίως για μία τετραμελή οικογένεια.

Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται για μειώσεις και όχι για προσφορές. Για πραγματικές μειώσεις τιμών που θα ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια του 2011 από τον κλάδο των προμηθευτών της βιομηχανίας αλλά και του λιανεμπορίου με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και θα επακολουθήσουν και άλλες μειώσεις, ενώ ζήτησε από την άλλη πλευρά και οι πολίτες να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η πολιτεία όπως το παρατηρητήριο τιμών.

Ελάχιστες στα δάχτυλα ενός χεριού ήταν αυτές οι επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν, είπε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, "αλλά ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει όλους σε μειώσεις", συμπλήρωσε.

"Ο πληθωρισμός γνωρίζει μια αποκλιμάκωση", σημείωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την επίπτωση που θα έχει η πρωτοβουλία στον πληθωρισμό, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει μια αύξηση λόγω του ΦΠΑ στις αρχές του 2011 αλλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου θα φανεί η αποκλιμάκωση.

Ο υφυπουργός κ. Ντ. Ρόβλιας ανέφερε ότι η πρωτοβουλία είναι μια εθνική συμβολή για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων. Συμμετέχει το λιανεμπόριο με 122 επώνυμα προϊόντα. Πρόκειται για τρεις εταιρείες αλυσίδες super market: οι Carrefour με 69 επώνυμα προϊόντα, Βερόπουλος με 15 επώνυμα προϊόντα και Σκλαβενίτης με 28 επώνυμα προϊόντα.

Συμμετέχει, επίσης το λιανεμπόριο με 1.509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: Οι εταιρείες - αλυσίδες super market: Carrefour, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης με μειώσεις τιμών σε 81 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Οι εταιρείες LIDL (σε 1.150 προϊόντα της) και Α/Β Βασιλόπουλος (σε 359 προϊόντα της σειράς «365») δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων)

Οι ημερομηνίες έναρξης μείωσης τιμών για τα 434 προϊόντα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011, για τα 72 από 8 Ιανουαρίου έως τις 17 Ιανουαρίου, για 29 είναι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2011, για 59 προϊόντα τρέχουν μειώσεις από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 31 προϊόντα, ενώ σε 14 προϊόντα οι μειώσεις έχουν ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ:nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: