Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Δεν τους ξέχασαν - Η Γαλλία θυμήθηκε τους 2 δημοσιογράφους που κρατούν οι ταλιμπάν


Τα πορτρέτα του Στεφάν Ταπονιέ και του Ερβέ Γκεσκιέρ, των δύο γάλλων δημοσιογράφων που απήχθησαν από τους ταλιμπάν ακριβως πριν ένα χρόνο στο Αφγανιστάν προβλήθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου."Είναι μια θλιβερή επέτειος", δήλωσε η δημοσιογράφος Φλοράνς Ομπενά, η οποία κρατήθηκε όμηρος για περισσότερους από πέντε μήνες στο Αφγανιστάν το 2005. "Θέλαμε να κάνουμε κάτι δυνατό που να φαίνεται και να λέει: μην τους ξεχνάτε", τόνισε.

"Μήνα με το μήνα μας λένε πως θα επιστρέψουν, αλλά δεν έρχονται", πρόσθεσε η Ομπενά.

Πολλές άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλη τη χώρα για τον ένα χρόνο της ομηρείας των δύο δημοσιογράφων που εργάζονται στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

"Συμμερίζομαι την ανυπομονησία και την ανησυχία των δικών τους. Θέλω να τους διαβεβαιώσω πως στο Παρίσι, όπως και στο Αφγανιστάν, οι κρατικές υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να απελευθερωθούν οι δύο συμπατριώτες μας, αλλά και οι τρεις αφγανοί συνεργάτες τους", τόνισε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί.

Το τελευταίο διάστημα η γαλλική κυβέρνηση έχει δεχτεί έντονες κριτικές για τη στάση της στο θέμα αυτό, αφού επανειλημένα είχε δώσει στους συγγενείς των δύο αντρών ψεύτικές ελπίδες για επικείμενη απελευθερωσή τους. Οι γονείς του Ταπονιέ παραπονιούνται για την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δεν μπήκε στον κόπο να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα ταξιδιού του στο Αφγανιστάν.

Χθες, Τρίτη, βίντεο των δύο αντρών, που εστάλη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προβλήθηκε στους συγγενείς τους. Στο βίντεο με ημερομηνία τα μέσα Νοεμβρίου, οι δύο όμηροι που φαίνονται πολύ αδυνατισμένοι, αλλά σε καλή ψυχολογική κατάσταση, ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: