Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Οικονομικά προβήματα στα 2 μεγάλα κόμματα!


Μπορεί να διατηρούν ακόμα τους τόνους χαμηλούς, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τη... συμπόνoια της κοινωνίας, όμως η αλήθεια είναι ότι..... ο χρόνος αλλάζει με τους χειρότερους οιωνούς και για τα οικονομικά των δύο μεγάλων κομμάτων. Η οικονομική κρίση τα έχει χτυπήσει με σφοδρότητα, συρρικνώνοντας τα έσοδά τους, με αποτέλεσμα οι επιτελείς να έχουν καταφύγει σε γενναίες περικοπές - ακόμα και σε απολύσεις.

Ηταν κι αυτό μια ένδειξη ευμάρειας. Κάθε γραφείο, κάθε στέλεχος, σχεδόν κάθε υπάλληλος των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη είχε και το δικό του «σώμα» εφημερίδων. Προφανώς, για να ανοιχτεί και να διαβαστεί με τον πρώτο καφέ της ημέρας. Αλλά μετά ήρθε το ΔΝΤ. Στην Ιπποκράτους, τα «σώματα» έχουν μειωθεί στα μισά, το γεγονός όμως δεν έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις - ποιος να διαμαρτυρηθεί; Ψαλίδι έχει μπει και στα λεγόμενα «εκτός έδρας» και εν γένει στα λειτουργικά έξοδα του ΠΑΣΟΚ. «Το μαγαζί συμμαζεύεται» όπως θα πει έμπειρο στέλεχος του κόμματος στην εφημερίδα Καθημερινή. «Κι αυτό για να μη γίνουν περικοπές σε προσωπικό ή μισθούς». Οπως διαμηνύεται, το εν λόγω «συμμάζεμα» είχε ξεκινήσει ήδη από την ιστορική εκείνη μετακόμιση. «Ημασταν διάσπαρτοι σε πολλά κτίρια, στην Ιπποκράτους καταφέραμε να μειώσουμε τα έξοδα».

Με μισό κόστος

Στη Ρηγίλλης, τα πράγματα είναι πιο σκούρα, ή τουλάχιστον, εκεί ομολογείται το μέγεθος του προβλήματος. Οι επιτελείς αναγκάστηκαν μέχρι και να πουλήσουν τα 3.000 λάπτοπ που είχαν προμηθευτεί για να «βγάλουν» τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές - πουλήθηκαν έως και διάφορα έπιπλα. «Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του κόμματος, τουλάχιστον στο κομμάτι που έχει να κάνει με την επικοινωνία και τα αναλώσιμα - ήδη οι σχετικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 30%», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Σκορδάς. «Βγάλαμε εκλογές με το 1/3 του κόστους του 2006, κι αυτό για να σώσουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται». Ομως φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό. «Το 2010 το προσωπικό μας μειώθηκε κατά 1/10 (σ.σ. η Ν.Δ. διαθέτει 518 υπαλλήλους σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή). Ξεκινήσαμε με τους... αργόμισθους, αλλά δυστυχώς η οικονομική κρίση απειλεί να επηρεάσει και ανθρώπους σε κρίσιμα πόστα».

Προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κόμματος, στα σκαριά βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, η δημιουργία μεγάλου portal, το οποίο θα έχει και τμήμα e-shopping, από όπου θα πωλούνται από διάφορες εκδόσεις του κόμματος μέχρι είδη δώρων και αναμνηστικά!

Με την κρατική επιχορήγηση να έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, δεδομένων των περικοπών στον προϋπολογισμό λόγω κρίσης (τα τακτικά έσοδα των κομμάτων αντιστοιχούν στο 1,02 τοις χιλίοις των εσόδων του προϋπολογισμού), αλλά και την κατάργηση των περίφημων κουπονιών, τα πολυέξοδα δύο μεγάλα κόμματα εισέρχονται σε σκοτεινό τούνελ όσον αφορά τα οικονομικά τους. Τα κόμματα είχαν συνηθίσει να εξαρτώνται κατά 75-85% από την κρατική επιχορήγηση, οπότε η προσγείωση στην σημερινή πραγματικότητα είναι σκληρή. Φυσικά, και τα δύο κόμματα παραμένουν υπερχρεωμένα κυρίως στην Αγροτική Τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζεται να βάζουν ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να συνεχίζουν να εξασφαλίζουν δάνεια. «Οι τράπεζες πια μας φέρονται σαν αφερέγγυους πελάτες», λένε αρμόδια στελέχη των δύο κομμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, για παράδειγμα, την αύξηση στα επιτόκια δανεισμού τους κι όχι μόνο. Μόνο αυτή η αιτία θα τους επιβαρύνει κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση πάντως της Ν.Δ. για μείωση του ΦΠΑ στα κόμματα από 23% σε 5% που είναι για τις δραστηριότητες του πολιτισμού και των τεχνών, δεν αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από το κυβερνών κόμμα.

ΠΗΓΗ: http://24wro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: