Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

2.529 κατάρες έχει η βουλγαρική παράδοση


H βουλγαρική παράδοση έχει τουλάχιστον 2.529 κατάρες και συνολικά 883 ευχές.

Τρεις φορές περισσότερες … κατάρες από ό,τι ευχές έχουν στην παράδοσή τους οι Βούλγαροι, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας για παραδόσεις που κρατούν από το 19ο αιώνα στη βαλκανική αυτή χώρα.

"Καρπός" αυτής της έρευνας είναι το βιβλίο "Βουλγαρικές ευλογίες, ευχές και κατάρες ως τμήμα της εθνικής αυθεντικότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς" της καθηγήτριας Λίλια Κρούμοβα-Τσβέτκοβα του Ινστιτούτου για τη Βουλγαρική Γλώσσα της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Στην ανάλυση της κ. Τσβέτκοβα, την πρώτη του είδους της, περιλαμβάνεται κι ένα πλήρες γλωσσάρι ευλογιών, ευχών και κατάρων, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 883 ευχές κι ευλογίες και 2.529 κατάρες!

Όπως είπε η ίδια η καθηγήτρια και συγγραφέας, οι ευχές και οι κατάρες είναι η έκφραση του συναισθηματισμού των Βούλγαρων.

"Το κακό στον άνθρωπο είναι φανερά ισχυρότερο και αναμφίβολα κερδίζει έδαφος, όταν η συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές, όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσκολίες κι αδικίες. Και η μοίρα του λαού μας δεν υπήρξε εύκολη", ανέφερε χαρακτηριστικά η συγγραφέας, εξηγώντας γιατί η αναλογία ευχών-κατάρων είναι μία προς τρεις.

Η ίδια επισήμανε ότι με τις ευχές και τις κατάρες, κάποιος επιθυμεί να επηρεάσει τη φύση και τους ανθρώπους κι αυτό πηγάζει από την πίστη ότι οι λέξεις έχουν "μαγική δύναμη" και πως οι λέξεις και οι πράξεις είναι άμεσα συνδεδεμένες και ότι, εάν ευχηθεί κάποιος φωναχτά, θα βγει αληθινό.

πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: