Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Το ΔΝΤ ενέκρινε το δάνειο των 22,5 δισ. προς το Δουβλίνο


Εγκρίθηκε στην Ουάσινγκτον σήμερα από το ΔΝΤ η δανειακή σύμβαση των 22,5 δισ. ευρώ προς το Δουβλίνο. Η συμφωνία από το ΔΣ του ΔΝΤ αυτής της σύμβασης έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά.... την έγκριση από το ιρλανδικό κοινοβούλιο με ισχνή πλειοψηφία της συμφωνίας για «άμεση παροχή εξωτερικής οικονομικής βοήθειας», ταυτοχρόνως, «από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης--στην Ιρλανδία στις αρχές του 2011 θα γίνουν 'πρόωρες' βουλευτικές εκλογές--έχουν καταστήσει σαφές ότι «θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία», ερχόμενα στην εξουσία. Το ΔΝΤ ανέφερε σήμερα γραπτώς, από την πλευρά του, ότι «θα είναι πρόθυμο να γίνει μία επαναδιαπραγμάτευση» μετά τις ανωτέρω εκλογές.

Το Δουβλίνο ωθήθηκε να συνάψει τη συμφωνία, όταν προέκυψε ένα δημόσιο έλλειμμα στο ύψος του 32% του ΑΕΠ του--με χρήματα του φορολογούμενου σώθηκαν πολλές ιρλανδικές εμπορικές τράπεζες από την χρεοκοπία. Συνολικά, στο πλαίσιο της οικονομικής εξωτερικής βοήθειας, το Δουβλίνο θα δανειοδοτηθεί με 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: