Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό από τα μέσα του 2013


Σε συμφωνία για τροποποίηση της Συνθήκη της Λισαβόνας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία μόνιμου ταμείου βοήθειας για της χώρες της ζώνης του ευρώ, κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με.... διπλωματική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο συμβιβασμός σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες της εν λόγω αλλαγής επιτεύχθηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ επιθυμεί να συμπεριληφθεί στη Συνθήκη της Λισαβόνας ρητή διάταξη που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σε εφαρμογή ένα μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Η Γερμανία απαιτούσε αυτή τη νομική εγγύηση, καθώς φοβόταν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονταν προσφυγές σε βάρος του στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διότι η ισχύουσα συνθήκη που διέπει την ΕΕ δεν επιτρέπει κατ' αρχήν μια χώρα της ζώνης του ευρώ να σωθεί από την πτώχευση από τους εταίρους της.

Στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελα, αλλά και με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπαι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα βασικά θέματα που έθιξε ο κ. Παπανδρέου ήταν η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώσει ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό. Σημείωναν παράλληλα ότι στόχος είναι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιες χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι απέναντι στην κρίση που την πλήττει «η ΕΕ απαντά με βραδείς ρυθμούς». «Οταν οι κυβερνήσεις (στην ΕΕ) καλούνται να αποφασίσουν τα μέτρα...πάντοτε αυτό παίρνει χρόνο, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της ΕΕ», διευκρίνισε.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: