Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

200.000 τόνοι σκουπιδιών μέχρι τα Χριστούγεννα


Σε αρκετές περιοχές του Δήμου Αθηναίων τα σκουπίδια έχουν μπει σχεδόν μέσα στα σπίτια. Αφόρητη δυσοσμία παντού. Κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την λήξη της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα στους δήμους όμως τα σκουπίδια σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, όπως είναι ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι και τα Πατήσια τα σκουπίδια έχουν μπει σχεδόν μέσα στις πολυκατοικίες. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για να βγουν από το σπίτι τους και να περπατήσουν βάζουν μαντήλια στη μύτη τους αφού η δυσοσμία είναι αφόρητη.

Με τη λειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων σε 24ωρη βάση επιδιώκεται ν΄ αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό θέμα. Μάλιστα με τους τόνους σκουπιδιών που υπάρχουν στους δρόμους απειλείται η δημόσια υγεία.

Ακόμη όμως και σ΄ αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να καθαρίσουν οι δρόμοι του Λεκανοπεδίου από τα σκουπίδια. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ.Καμίνης πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα θα κάνει Χριστούγεννα με 200.000 τόνους απορριμμάτων στους δρόμους, στην περίπτωση βεβαίως που συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Ο κ. Καμίνης προτίθεται μάλιστα να συναντηθεί άμεσα γι΄ αυτό το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση και τον νεοεκλεγέντα επίσης περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό, στον οποίο περιέρχεται με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Ο μηχανισμός στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Καμίνης (σ.σ. μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση κατά των περίπου 100 συμβασιούχων των οποίων «λύθηκαν» οι συμβάσεις εργασίας), «δεν επαρκεί όχι μόνο για τη διαχείριση των όγκων που έχουν συσσωρευθεί αλλά ούτε καν για τις καθημερινές ανάγκες της πρωτεύουσας». Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για επέκταση του προβλήματος και τον τομέα της αποκομιδής στην Αθήνα μέσα στον Ιανουάριο, αφού εκείνο το διάστημα αναμένονται δικαστικές αποφάσεις για 700 συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων θίγει και μια παράπλευρη επίπτωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των απορριμμάτων και την υπολειτουργία ουσιαστικά του ΧΥΤΑ της Φυλής λόγω της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων. Πρόκειται για το γεγονός ότι πολλοί δημότες στην απόγνωση τους χρησιμοποιούν για τα απορρίμματα τους ακόμη και τους κάδους ανακύκλωσης, «ακυρώνοντας στην πράξη μια δραστηριότητα στην οποία όλοι έχουμε επενδύσει πολλές προσδοκίες».

Εν τω μεταξύ, το επιστημονικό προσωπικό των τεχνικών διευθύνσεων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) τονίζει, παρεμβαίνοντας στο θέμα, ότι η αποχώρηση των συμβασιούχων από τον ΧΥΤΑ έχει επιπτώσεις σε θέματα ασφάλειας της εργασίας και των υποδομών, στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.

πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: