Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Σε δημοπρασία σπάνιο χειρόγραφο αγωνιστή της επανάστασης του 1821


Στην τιμή των 29.500 ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου «Βέργος» το χειρόγραφο του φιλικού και αγωνιστή της επανάστασης του ’21 Χριστόφορου Περραιβού, και συναγωνιστή του Ρήγα, στο οποίο..... στηρίχθηκε η τρίτη έκδοση (1857) του έργου του «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας».

Το χειρόγραφο αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ντοκουμέντο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αφού η «Ιστορία» του Περραιβού παραμένει ακόμα και σήμερα ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την κοινωνική οργάνωση των Σουλιωτών και τους ηρωικούς αγώνες τους εναντίον του Αλή Πασά.

Πρωτοκυκλοφόρησε ανώνυμα το 1803 (ο Α΄ τόμος) και με κρυπτογραφημένο όνομα συγγραφέα το 1815 (πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση). Στην έκδοση του 1857 ο συγγραφέας έκανε πολυάριθμες διορθώσεις και συμπληρώσεις.

Ο Χρ. Περραιβός (1774-1863) ήταν ο μόνος από τους συναγωνιστές του Ρήγα που γλίτωσε την εκτέλεση και διέσωσε λεπτομέρειες του μαρτυρίου του (αργότερα έγραψε τη βιογραφία του). Το υλικό για την «Ιστορία» του συνέλεξε κατά τη διαμονή του στην Πάργα, όπου συναναστράφηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους Σουλιώτες συμμετέχοντας στους αγώνες τους.

Στην ίδια δημοπρασία υψηλές τιμές έπιασαν μια ποιητική συλλογή του Καβάφη (2.242 ευρώ), μια επιστολή του Κεμάλ Ατατούρκ προς το βασιλιά Γεώργιο Β΄ (2.360 ευρώ) και μια προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (8.260 ευρώ).
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: