Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το χάπι της επόμενης ημέρας! Είναι επικίνδυνο;


Το χάπι της επόμενης μέρας. Γνωστό στις γυναίκες, πάντα με κάποια ερωτηματικά όμως. Πρόκειται για τη λεγόμενη επείγουσα αντισύλληψη, όπως αποκαλείται. Είναι όμως ασφαλές; Πότε ακριβώς μπορείς να το πάρεις; Έχει παρενέργειες;

Πότε μπορώ κάνω χρήση του χαπιού
Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν διακόπτει μια κύηση. Απλά την αποτρέπει. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθεί μετά από σεξουαλική επαφή, στην οποία δεν έγινε προφύλαξη ή που αυτή απέτυχε (για παράδειγμα έσπασε το προφυλακτικό).

“Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρετε το χάπι το συντομότερο δυνατόν μετά την επαφή σε επικίνδυνες μέρες, το αργότερο εντός 72 ωρών (3 ημέρες)” αναφέρει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος.

Με απλά λόγια, όσο πιο γρήγορα το χρησιμοποιήσεις, τόσο καλύτερα. Μάλιστα αν η επείγουσα αντισύλληψη ληφθεί αμέσως μετά την επαφή, ακόμη και σε γόνιμες μέρες, η αποτελεσματικότητά του είναι σχεδόν 100%. “Ακόμα όμως και μετά από 24 με 48 ώρες η αποτελεσματικότητα φτάνει το 85%” επισημαίνει ο κ. Παράσχος.

Πως ακριβώς δρα;
Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος εξηγεί πως δρα το χάπι αυτό, ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται η γυναίκα:

- Εμποδίζει τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο
- Παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί
- Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας και έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Να θυμάσαι πως το χάπι δεν δρα εαν είσαι ήδη έγκυος. “Επομένως δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος σε διαπιστωμένη κύηση, έναντι της οποίας δεν έχει καμία δυνατότητα δράσης και δεν πρέπει να λαμβάνεται” εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος και συμπληρώνει: “Αν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε ήδη έγκυος, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ κύησης και να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας”.

Μήπως το χάπι είναι επικίνδυνο;
Ο μαιευτήρας γυναικόλογος είναι απολύτα καθυσηχαστικός: "Το χάπι είναι απολύτως ασφαλές. Η γυναίκα που θα το χρησιμοποιήσει δεν διατρέχει κανένα σοβαρό κίνδυνο. Ακόμη και η περίπτωση να είναι μια γυναίκα αλλεργική σε αυτό είναι εξαιρετικά σπάνια"

Μπορώ να παίρνω το χάπι όποτε θέλω;
Όπως το υποδηλώνει και το όνομα του (επείγουσα αντισύλληψη), πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. "Αν χρησιμοποιηθεί περισσότερες της μίας φορές στον ίδιο κύκλο, ενδέχεται να διαταράξει τον κύκλο της περιόδου" επισημαίνει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος.

Πήρα το χάπι αλλά έκανα εμετό!
Όπως αναφέρεται και στις παρενέργειες, ενδέχεται το χάπι να σου προκαλέσει εμετό. Αν κάτι τέτοιο συμβεί πριν περάσουν 3 ώρες από τη στιγμή που το πήρες, θα πρέπει να επισκεφθείς το φαρμακείο και να προμηθευτέις άλλο χάπι. “Αν συνεχίζετε να έχετε εμετούς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα” τονίζει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος.

Υπάρχουν περιπτώσεις να έχω παρενέργειες;
"Δεν πρέπει να πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας όταν έχεις υπερευαισθησία στη δραστική ουσία λεβονοργεστρέλη ή σε οποιαδήποτε από τα έκδοχα. Για αυτό λοιπόν συμβουλέψου τον γιατρό σου. Επίσης αν είσαι ήδη νέα μητέρα και θηλάζεις μπορείς να κάνεις χρήση του χαπιού, φρόντισε όμως να αποφύγεις τον άμεσο θηλασμό μετά τη λήψη του" εξηγεί ο κ. Παράσχος.

Μπορώ να το αγοράσω ανά πάσα στιγμή;
Προς το παρόν το χάπι της επόμενης μέρας δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν αποτελεί τρόπο μόνιμης αντισύλληψης. “Η μόνιμη ορμονική αντισύλληψη (το "χάπι") προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό της γυναίκας, πέραν του γεγονότος ότι είναι ασφαλής αντισυλληπτική μέθοδος σχεδόν 100%. Συζητείστε με το γιατρό σας και αρχίστε το συντομότερο δυνατόν ορμονική αντισύλληψη, οπότε δεν θα έχετε ποτέ στο μέλλον προβλήματα σχετικά με "ατυχείς" επαφές” επισημαίνει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος.

πηγη:www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: