Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ίδιες αφίξεις, μειωμένα τα έσοδα στον τουρισμό


Μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες ζητά ο ΣΕΤΕ

Η νοοτροπία και η στρατηγική της κυβέρνησης στον τουρισμό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, όσο ακόμα υπάρχει καιρός, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ζητώντας να εφαρμοστεί στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών η μείωση του ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Νίκος Αγγελόπουλος, σημείωσε ότι το αίτημα για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού δεν είναι «βερμπαλιστική διαστροφή» των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά μια στρατηγική και ουσιαστική επιλογή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κρουαζιέρα, όπου, όπως είπε, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στα όσα προτείνει η πολιτεία για το 2012 βέβαια, γιατί το 2011 έχει σχεδόν χαθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η τουριστική κίνηση το 2010 κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας μείωση κατά 0,5%, ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα έσοδα, της τάξεως του 7%. Το 2011, υπό προϋποθέσεις, εκτιμάται ότι μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ, οι προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα του κλάδου, είναι, από την πλευρά της προσφοράς, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η μετάταξη διαφόρων ειδικοτήτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά σε χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ανάλογα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες.

Από την πλευρά της ζήτησης, μαζί με την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στοχευμένη προβολή, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΤΕ ετοιμάζει πρότασης συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο εργαλείο μάρκετινγκ παρόμοιο με αυτό των προηγμένων τουριστικά χωρών.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: