Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το Wave επιστρέφει



Μπορεί η Google να ακύρωσε το φιλόδοξο project της, Wave, αλλά να που έχει ελπίδες να συνεχίσει να αναπτύσσεται - χάρη στον τελευταίο που θα περίμενε κανείς, την... ομάδα του Apache server!

Το Google Wave παρουσιάστηκε ως "το τέλος του eMail", "η επανάσταση στην online συνεργασία", "ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας" αλλά και "συνεργατικής συγγραφής κειμένων". Ήταν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, καθώς και ένα Wiki, μια πλατφόρμα ανάπτυξης δικτυακών εφαρμογών, μια εκπληκτική real-time νέα τεχνολογία... Και ήταν και ένα από τα πιο αποτυχημένα projects της Google.


Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αποτυχία του: ο κόσμος "δεν κατάλαβε" πώς θα μπορούσε να το αξιοποιήσει, η Google δεν το πρόβαλε αρκετά, ήταν λάθος το πώς "παρουσιάστηκε" (μέσω "κλειστής beta" σε περιορισμένο αριθμό χρηστών - κάτι εντελώς αντίθετο με την ίδια τη "συνεργατική" φύση του)... Αλλά η μοναδική, 100% απόλυτη αλήθεια για αυτό ήταν πως η Google αποφάσισε να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη του, δυσαρεστώντας τους λίγους μεν (σε σχέση με τα άλλα projects της εταιρείας), φανατικούς δε υποστηρικτές του. Μέχρι σήμερα.

Τώρα, το Google Wave έχει και πάλι μια ελπίδα να συνεχίσει την πορεία του, μέσω του τελευταίου που θα περίμενε κανείς: του Apache Software Foundation, υπεύθυνου όχι μόνο για τον γνωστό Apache Server (στον οποίο βασίζονται εκατομμύρια sites στο Internet), αλλά και εκατοντάδων άλλων open source projects. Η ίδια η Google είχε αναφέρει πως ναι μεν η ίδια θα σταματήσει να αναπτύσσει το Wave, αλλά θα "άνοιγε" τον κώδικα του και θα επέτρεπε σε όσους ενδιαφέρονταν να συνεχίσουν να "παίζουν" με αυτόν και να χρησιμοποιούν τη λύση της. Το ίδιο το Wave, ως "Google Wave", σιγά-σιγά θα εξαφανιζόταν και ορισμένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του θα ενσωματώνονταν σε άλλα projects της εταιρείας - π.χ. ήδη τα Google Docs απέκτησαν (ως ένα σημείο) τη δυνατότητα real-time επεξεργασίας του ίδιου εγγράφου από πολλά άτομα που διέθετε το Wave.

Διάφοροι άνθρωποι που βρίσκονται "πίσω" από ονόματα όπως Google, Novell, SAP, ακόμη και το... Αμερικάνικο Ναυτικό, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να εντάξουν το Google Wave στην ευρύτερη "οικογένεια" του Apache Software Foundation, ώστε να μπορεί να συνεχίσει κανονικά η ανάπτυξη του από τρίτους σε ένα "κεντρικό σημείο", και όχι σε διάφορα διάσπαρτα projects όπου ο καθένας θα "έπαιζε ανεξάρτητα" με τον κώδικα του.

Για την ώρα, πάντως, η πρόταση παραμένει... πρόταση, και ο Apache Software Foundation δεν την έχει αποδεχτεί, οπότε το μέλλον του Wave παραμένει αβέβαιο.

πηγη:pcnews4u.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: