Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Αγοράζοντας δικτυακή/USB τηλεόραση: Τι πρέπει να ξέρετε

Οι νέες τηλεοράσεις, τουλάχιστον οι ακριβές, προσφέρουν τη δυνατότητα ασύρματης ή ενσύρματης δικτύωσης με το οικιακό σας δίκτυο για την αναπαραγωγή πολυμέσων αλλά και θύρα USB για τον ίδιο λόγο. Η αγορά ενός μοντέλου όμως δεν είναι απαραίτητα απλή υπόθεση.
Πριν δώσετε τα αρκετά εκατοντάδες ευρώ για...... να χαρείτε τη νέα τεχνολογία πρέπει να ξεκαθαρίσετε μερικά πράγματα με τον υπάλληλο του καταστήματος.
Η δικτυακή TV, NET TV, που σκέφτεστε να αγοράσετε έχει ασύρματο σύστημα ή ενσύρματο;

Αν η τηλεόραση δεν έχει ενσωματωμένο ασύρματο αντάπτορα αλλά μόνο θύρα Ethernet, τα πράγματα δυσκολεύουν. Είτε θα πρέπει να τραβήξετε καλώδιο δικτύου από το modem ή το modem router προς την τηλεόραση, είτε θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο ασύρματο δίκτυο από το μηδέν που θα καταλήγει σε ένα ασύρματο (προς) ενσύρματο access point πίσω από την τηλεόραση. Το κόστος κυμαίνεται από 60-100 ευρώ αλλά τα καλώδια και πρίζες θα είναι άσχημες στην όψη!

Αν πάλι η τηλεόραση έχει Wi-Fi για τη σύνδεσή της στο ίντερνετ, (και DLNA για τη σύνδεση στο οικακό δίκτυο υπολογιστών) όλα είναι λίγο πιο εύκολα καθώς με το που τη βάλετε στην πρίζα, θα εισάγετε τον κωδικό του ασύρματου δικτύου σας και θα χαρείτε τόσο την περιήγηση στο ίντερνετ από τον καναπέ όσο και την παρακολούθηση ταινιών, φωτογραφιών και μουσικής από το σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να έχετε μεγάλες απαιτήσεις ούτε από το ίντερνετ ούτε από την αναπαραγωγή ταινιών καθώς τα μοντέλα αυτά που είναι πρώτης και -άντε- δεύτερης γενιάς, δεν φημίζονται για την ευχρηστία του λειτουργικού τους ούτε για τη διαχείριση HD ταινιών ούτε για την γρηγοράδα της πλοήγησης στο ίντερνετ.

Για να καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε την νέα σας τηλεόραση ως κέντρο πολυμέσων με High Def δυνατότητες ετοιμαστείτε για την αγορά πολύ γρήγορου ασύρματου ρούτερ, κάτι που θα σας στοιχήσει περίπου 200-300 ευρώ!

Θύρα USB
Στο ζήτημα της θύρας USB θα πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα ακόμη. Πρώτον τι αρχεία μπορεί να αναπαράγει το σύστημα. Τα πρώτα μοντέλα των τηλεοράσεων με USB δεν αναπαράγουν το φορμά mkv. που είναι το πιο δημοφιλές για ταινίες High Def. Άρα αν η τηλεόραση δεν παίζει mkv. μπορεί να σας καλύψει για δύο με τρεις μήνες (αφού κυκλοφορούν και πολλά αρχεία σε μορφή xvid. Με ταινίες) αλλά μετά θα είστε πάλι πίσω στην τεχνολογία.

Δεύτερη σημαντική λεπτομέρεια είναι το τι δίσκους διαβάζει η θύρα USB. Οι φορμαρισμένοι σε FAT και FAT32 δίσκοι είναι οι πιο παλαιάς τεχνολογίας. Είναι συμβατοί με όλες τις τηλεοράσεις αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν αρχεία μεγαλύτερα των 4GB άρα και πάλι δεν μπορούν να αναπαράγουν αρχεία ταινιών HD που είναι πάντα μεγαλύτερα από 4GB και πολλές φορές φτάνουν και τα 14GB.
Πριν λοιπόν αγοράσετε, εξασφαλίστε ότι η τηλεόραση διαβάζει και δίσκους NTFS οι οποίοι έχουν την ικανότητα να τρέχουν μεγάλα αρχεία.

Αν βρείτε την τηλεόραση που σας αρέσει, με WIFi και USB και όλες τις δυνατότητες που αναφέραμε στην σωστή τιμή, προχωρήστε.
Διαφορετικά κάντε λίγο υπομονή μέχρι τα επόμενα μοντέλα ή αγοράστε ένα media player (ασύρματο ή ενσύρματο) που με κόστος 100-200 ευρώ θα παίξει όλα τα αρχεία σας σε οποιαδήποτε τηλεόραση!


Χρήστος Δασκαλόπουλος
cdas@isotimia.gr
πηγη:http://www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: