Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Τα βλέμματα στο "Derby della Mantonnina"

Μας το "ταχυδρόμησε":
sport-kick.blogspot.com

Ίντερ ή Μίλαν, «νερατζούρι» ή «ροσονέρι», «Τζουτζέπε Μεάτσα» ή «Σαν Σίρο»; Όνομα, προσωνύμιο και όνομα γηπέδου που υποδηλώνουν δύο διαφορετικές ομάδες, δύο ξεχωριστούς κόσμους που κατοικούν στην ίδια πόλη και δεν συμπαθούν καθόλου ο ένας τον άλλο. Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της «Serie A» οι δύο..... μεγάλες δυνάμεις του Μιλάνου κοντράρονται σήμερα με σκοπό μόνο τη νίκη.

Τόσο οι Πρωταθλητές Ιταλίας, όσο και οι «ροσονέρι» γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αγώνα και ο νικητής του σημερινού ντέρμπι δεν ενδιαφέρεται τόσο για τους βαθμούς. Πάντα οι βαθμοί σε ένα τέτοιο ματς είναι σημαντικοί, ωστόσο έννοιες όπως ανωτερότητα, ταπείνωση, ξεκαθάρισμα και δύναμη (έναντι του αντιπάλου) υπερισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Το “derby della Madonnina” είναι από τα πιο διάσημα στον κόσμο και οι διάφορες των δύο ομάδων μας δείχνουν πως το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος που περιέχει πολλά κοινωνικά στοιχεία.

Οι διαφορές εντοπίζονται τόσο στις κοινωνικές τάξεις, όσο και στις πολιτικές πεποιθήσεις. Οι πλούσιοι ενάντια στους φτωχούς ή οι δεξιοί με αντίπαλο τους αριστερούς της πόλης ή για όλους εμάς απλά η Ίντερ υποδέχεται την Μίλαν στην κοινή τους έδρα, με την γηπεδούχο ομάδα να προσδιορίζει και το όνομα της. Σήμερα το στάδιο θα είναι το «Τζουτζέπε Μέατσα», το όνομα ενός ανθρώπου – σύμβολο του Ιταλικού ποδοσφαίρου που κατάφερε να περάσει και από τους δύο συλλόγους, αλλά να διακριθεί περισσότερο με τους «νερατζούρι».

Το κλίμα όπως σε κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση θα είναι καυτό, ενώ οι προβολείς πέφτουν σε δύο πρώην παίχτες της Μπαρτσελόνα. Για τους (τυπικά) γηπεδούχους ο Σάμουελ Ετό είναι ο ηγέτης της φετινής Ίντερ, καθώς χάρις αυτόν η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έχει… ξελασπώσει αρκετές φόρες. Για τους φιλοξενούμενος ο «Ίμπρα» είναι το πρόσωπο της ημέρας, αφού μπορεί να ήρθε από την Μπάρτσα αλλά στο παρελθόν έζησε μεγάλες στιγμές με τα χρώματα της Ίντερ.

Σε επίπεδο τίτλων οι δύο ομάδες έχουν πολλές διακρίσεις, όπως είναι λογικό, με αρκετές κατακτήσεις τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Οι «νεόπλουτοι» (του κεντροαριστερού Μάσιμο Μοράτι) υπερέχουν σε Πρωταθλήματα αφού μετά το πέρασμα του Ζοσέ Μουρίνιο ανέβασαν τις «Κούπες» σε 18 (έναντι 17 της Μίλαν). Ωστόσο τα «κατσαβίδια» (του δεξιού Σίλβιο Μπερλουσκόνι) μπορούν άνετα να περηφανευτούν για τα εφτά Κύπελλα Πρωταθλητριών (έναντι τριών της Ίντερ) και τα 5 Διηπειρωτικά (αποτελεί ρεκόρ κατακτήσεων).
Περνώντας στα μεταξύ τους ματς οι «νερατζούρι» υπερέχουν στη “Serie A”, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν να το βροντοφωνάξουν, αφού η μισητή αντίπαλος τους ξεπερνάει στις γενικές μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Πραγματικά με τόσα στοιχεία, επιτυχίες και διακρίσεις δύσκολα μπορεί κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα: Ποια ομάδα υπερέχει; Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως τα λεγόμενα “Derby della Mantonnina” είναι εδώ κάθε χρόνο για να μας δώσουν την απάντηση, η οποία θα κρατήσει μέχρι την επόμενη μεταξύ τους «μάχη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: