Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Λαβρόφ: «Απαράδεκτη» η αντίδραση του Τόκιο στην επίσκεψη Μεντβέντεφ στις Κουρίλες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αντίδραση της Ιαπωνίας για τη σημερινή επίσκεψη στις Κουρίλες νήσους του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο τον Ιάπωνα πρεσβευτή στη Μόσχα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε «πολύ θλιβερό γεγονός» την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο αρχιπέλαγος, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεϊτζί Μαεχάρα κάλεσε.... στο υπουργείο το Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη αυτή.

«Η αντίδραση της ιαπωνικής πλευράς στην επίσκεψη του προέδρου Μεντβέντεφ στις Κουρίλες είναι απαράδεκτη. Είναι δικό μας έδαφος και ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε ρωσικό έδαφος», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι ο Ιάπωνας πρεσβευτής στη Μόσχα θα κληθεί στο υπουργείο για να ενημερωθεί για τις θέσεις της Ρωσίας.

Ο Μεντβέντεφ επισκέφθηκε σήμερα ένα από τα νησιά που η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη.

Ο Λαβρόφ κάλεσε εξάλλου το Ιράν να συζητήσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του με τις μεγάλες δυνάμεις και εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν οι συνομιλίες αυτόν τον μήνα.

«Η επανάληψη σύντομα της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποτελεί κοινό όφελος και καλούμε την Τεχεράνη να αντιδράσει με εποικοδομητικό τρόπο στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί», τόνισε.

«Ελπίζουμε ότι, ίσως, οι διαπραγματεύσεις επαναληφθούν αυτόν τον μήνα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη δε θα συζητήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες για τις πιθανότητες να τερματιστεί ειρηνικά η αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: