Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Κλοιός προστασίας στο Πολυτεχνείο

Σε εφαρμογή θέτει από τη Δευτέρα η ΕΛ.ΑΣ. το επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί που θα έχουν συμμετοχή στα μέτρα ξεπερνούν τις 7.000 (τόσοι κινητοποιήθηκαν πέρυσι) καθώς είναι διάχυτη, λόγω συγκυρίας, η ανησυχία για το ενδεχόμενο οι εκδηλώσεις για την επέτειο..... της 17ης Νοεμβρίου να συνοδευτούν από έκτροπα.Από πληροφορίες που συγκεντρώνουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δεν έχει μέχρι σήμερα διαφανεί πρόθεση ομάδων αντιεξουσιαστών να προκαλέσουν επεισόδια. Μεταξύ των πιο σκληροπυρηνικών ομάδων του χώρου, αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., καταγράφονται διαφορετικές τάσεις, με αποτέλεσμα να μη διαμορφώνεται ενιαίο μέτωπο «δράσης». Για τον ίδιο λόγο η κατάσταση γίνεται και περισσότερο απρόβλεπτη, λέει ο αντίλογος.
Ανεξάρτητα από την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κρατήσει χαμηλούς τόνους («δεν είναι ραντεβού με τη βία αλλά ημέρα συλλογισμού για τα πεπραγμένα του κινήματος» δήλωσε ο κ. Χρ. Παπουτσής) τα μέτρα της Αστυνομίας θα είναι αυστηρότερα σε σύγκριση με τα περυσινά. Σημειωτέον ότι πέρυσι πρώτη επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, υπήρχε διάχυτος ο φόβος να επαναληφθούν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008.

Ο λόγος για τη φετινή κινητοποίηση δεν είναι άλλος από το εκρηκτικό κλίμα που δημιουργεί η εξαιρετικά δυσμενής οικονομική συγκυρία.

Δεδομένη θεωρείται και η επιθυμία του Μαξίμου να μην «παίξουν» σε ξένα δίκτυα ενημέρωσης εικόνες επεισοδίων από τους δρόμους της Αθήνας. Ενδεικτική είναι δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη συνάντηση με τους πρυτάνεις, ότι «είμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και είναι πολλοί εκείνοι, που επιβουλεύονται την τύχη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μέλλον»...

Το σχέδιο

Το επικαιροποιημένο σχέδιο της αστυνομίας προβλέπει ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων γύρω από πανεπιστήμια και κυβερνητικά κτίρια, εμφανή αστυνόμευση σε όλη την περιοχή του κέντρου και ιδιαίτερα των Εξαρχείων. Θα επαναληφθεί (μένει να δούμε σε ποιον βαθμό) το δόγμα των «στοχευμένων» ή «προληπτικών» προσαγωγών που υιοθετήθηκε πέρυσι και κρίθηκε εκ του αποτελέσματος επιτυχημένο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των αστυνομικών που θα μετάσχουν στα μέτρα της αστυνομίας θα ξεπεράσει τις 7.000 που προέβλεπε το περυσινό σχέδιο δράσης. Το 100% της δύναμης που υπηρετεί στην Αθήνα βρίσκεται, λόγω εκλογών, ήδη σε ετοιμότητα, που θα παραταθεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Επιπλέον, μεγάλη αστυνομική δύναμη μετακινείται στην Αθήνα από νομούς της περιφέρειας. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη γίνονταν συνεννοήσεις για να ρυθμιστούν ζητήματα όπως ο χώρος φιλοξενίας κ.ά.

Ειδικός ρόλος, όπως αναμενόταν, έχει ανατεθεί στους δικυκλιστές των ομάδων «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ». Δεν είναι τυχαίο ότι το παρόν στη σύσκεψη κορυφής, μεσοβδόμαδα, έδωσε και ο επικεφαλής των ομάδων, Γ. Σταύρακας. Το ωράριο των αστυνομικών που υπηρετούν στις δύο ομάδες αναμένεται να παραταθεί μετά τη 1 π.μ. προκειμένου οι «σταθμοί» (στην αστυνομική διάλεκτο) να είναι «αξιόμαχοι» σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ανώτατοι αξιωματικοί σπεύδουν να επισημάνουν ότι φέτος έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπούν τυχόν περιστατικά που, με ευθύνη της αστυνομίας, είναι πιθανό να πυροδοτήσουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Κάτι που για παράδειγμα είχε συμβεί πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν δίκυκλο με αστυνομικούς της «ΔΕΛΤΑ» είχε τραυματίσει διαδηλώτρια στην πλατεία Συντάγματος. «Επιλέξαμε τους πιο ψύχραιμους και έμπειρους για τα κρίσιμα πόστα.

Επιπλέον, ο έλεγχος και η εποπτεία των αστυνομικών που θα μετέχουν στα μέτρα θα είναι διαρκής. Από τους επικεφαλής ζητάμε αποφασιστικότητα και νομιμότητα», αναφέρει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στα Εξάρχεια

Η περιοχή των Εξαρχείων βρίσκεται σε κλοιό από ένστολους αστυνομικούς και ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αστυνομικών της ασφάλειας που κινούνται στον χώρο με πολιτικά. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε κανέναν ζωτικό χώρο, ώστε να προκαλέσει επεισόδια», δήλωσε σχετικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στα Εξάρχεια προβλέπεται να διατεθούν και περίπου 7 από τις συνολικά 15 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η παρουσία στα Εξάρχεια και ανδρών από το 3ο τμήμα της Αντιτρομοκρατικής.

Η ΕΛ.ΑΣ. ευελπιστεί να υπάρξει συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές ώστε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλειδώσουν το μεσημέρι της Δευτέρας και να μην αποτελέσουν χώρο ανασύνταξης ταραξιών σε περίπτωση γενικευμένων επεισοδίων. Για τον λόγο αυτό προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο φοιτητικοί σύλλογοι να προχωρήσουν σε καταλήψεις με σκοπό να κρατήσουν τα κτίρια ανοικτά.

Αστάθμητος παράγοντας των φετινών εκδηλώσεων είναι πάντως η ένταση με την οποία θα μετάσχουν στις εκδηλώσεις οργανωμένες ομάδες διαδηλωτών. Τα γεγονότα σε Λονδίνο και Παρίσι είναι πολύ πρόσφατα ώστε να περάσουν απαρατήρητα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: