Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Γιατί δεν κοιμούνται οι έλληνες τραπεζίτες

Του Ηλία Γ. Μπέλλου (Από την ΙΣΟΤΙΜΙΑ)

Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι έλληνες τραπεζίτες καθώς πλησιάζει η 2α Δεκεμβρίου οπότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει εάν θα κάνει..... ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου από τα έκτακτα και μη συμβατικά μέτρα με τα οποία έχει αντιμετωπίσει την κρίση, παρέχοντας ρευστότητα προς τις αγορές και από τα οποία κυριολεκτικά εξαρτούνται οι ελληνικές αλλά και πολλές ξένες τράπεζες. Πρόκειται για τις χορηγήσεις δανείων διάρκειας μιας εβδομάδας, ενός μηνός και τριών μηνών με επιτόκιο 1%. Η ΕΚΤ παράλληλα αγοράζει από την δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Όμως όπως δήλωσε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ ο επικεφαλής της Jean-Claude Trichet στις 2 Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για το πως και πότε θα αποσυρθούν τα μέτρα αυτά.

Υπογραμμίζεται πως μέλη της ΕΚΤ όπως ο επικεφαλής της Bundesbank Axel Weber, ο Juergen Stark και ο Yves Mersch έχουν ταχθεί υπερ της απόσυρσης των μέτρων αυτών ώστε να απογαλακτιστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το φτηνό και άφθονο χρήμα της κεντρικής τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση του από αυτά τα κεφάλαια αλλά οριακά μόνον: παραμένει ο συνολικός δανεισμός τους στα επίπεδα των 90 δις. ευρώ ενώ παράλληλα η διατραπεζική αγορά, από την οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, παραμένει πολλοίς κλειστή. Αν και η Εθνική φέρεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία να έχει συνολικά λάβει χρηματοδοτήσεις 6 δις από την διατραπεζική του τελευταίους λίγους μήνες και η Eurobank να έχει επίσης κάποιες επιτυχίες στο μέτωπο αυτό η εικόνα παραμένει ζοφερή. Πολύ χειρότερη είναι βέβαια η εικόνα των ιρλανδικών τραπεζών.

Έτσι η Barclays Capital εκτιμά ότι την επόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ δεν θα μιλήσει για απόσυρση των μέτρων,. Η συγκυρία είναι δε η χειρότερη με την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν στοχοποιηθεί. Άλλωστε ήταν οι πρώτες συζητήσεις για απόσυρση αυτών των μέτρων που προκάλεσαν τον 2ο γύρο της κρίσης χρέους στην περιφέρεια. Από την πλευρά τους η ING Group και η Deutsche Bank εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενες και παραδέχονται ότι η απόφαση θα κριθεί στο νήμα. Στην BNP Paribas περιμένουν απόσυρση των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση οι έλληνες τραπεζίτες δύσκολα θα μπορέσουν να ησυχάσουν πριν την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα οπότε και θα γίνουν γνωστές οι σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ.
πηγη:http://www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: