Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μια πόλη στα δύο…

Μας το "ταχυδρόμησε":
sport-kick.blogspot.com

Ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον πλανήτη και ίσως το μεγαλύτερο στην Ιταλία, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα. Στην «Αιώνια πόλη» Λάτσιο και Ρόμα θα δώσουν ακόμα μια μάχη μέχρι τελικής πτώσης και ο νικητής θα πάρει τον τίτλο του… «Αφεντικού της Πόλης».Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο η Ρώμη αλλάζει μορφή, καθώς όλα κινούνται γύρω από το “classico”. Το ντέρμπι.... που ξεφεύγει από τα όρια του αθλητισμού με τη νίκη να έχει μοναδική σημασία για τους οπαδούς της κάθε ομάδας. Το μίσος μεταξύ τους είναι τεράστιο και οι διαφορές τους επεκτείνονται πέραν του ποδοσφαιρικού επιπέδου, με τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις να δίνουν μεγαλύτερο βάθος στην έχθρα τους. Οι «λατσιάλι» αποτελούν τους ακροδεξιούς τύπους των προαστίων της πόλης, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακραίες μορφές ρατσισμού, ώστε να πικάρουν τους μισητούς αντιπάλους τους. Στο «στρατόπεδο» των «τζιαλορόσι» οι ultras της ομάδας αποτελούνται από τους πρωτευουσιάνους αριστερών ιδεών, που αρέσκονται να αγαπούν τη Ρόμα και να μισούν τέσσερα πράγματα: α) τη Λάτσιο β) και πάλι τη Λάτσιο γ) τις ομάδες του Νότου (το ίδιο ισχύει και με τη Λάτσιο) και δ) την Αστυνομία.

Το μίσος των δύο ομάδων κρατά από την ημέρα ίδρυσης της Ρόμα, όταν το μακρινό 1927 ο Μουσολίνι ένωσε όλες τις ομάδες της Ρώμης (η Λάτσιο αρνήθηκε να συμμετέχει) για να χτυπήσει τις δυνάμεις του Βορρά. Το αποτέλεσμα ήταν μαζί με τους «τζιαλορόοσι» να γεννηθεί και το μεγάλο μίσος που με το πέρασμα των ετών συνοδεύτηκε από σφοδρές κόντρες αλλά και αίμα. Ήταν 31 χρόνια πριν, όταν μια φωτοβολίδα οπαδού της Ρόμα πέτυχε στο μάτι έναν άτυχο φίλο των «λατσιάλι», με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Παρόλα αυτά η κόντρα αντί να εκτονωθεί, εντάθηκε ακόμα περισσότερο με την αστυνομία να δίνει μεγάλο βάρος στην ασφάλεια των μεταξύ τους ματς. Μια φόρα μάλιστα στο στόχαστρο των οπαδών των «αιώνιων αντιπάλων» βρέθηκαν και οι «καραμπινιέρι» αφού μια ψεύτικη φήμη για θάνατο οπαδού από αστυνομικούς, οδήγησε στην αναβολή του ντέρμπι και σε μεγάλης έκτασης επεισόδια έξω από το «Ολίμπικο». Ίσως να είναι και η μοναδική φορά που οι “ultras” των δύο συλλόγων συμμάχησαν εναντίον ενός τρίτου εχθρού, της αστυνομίας.

Σε επίπεδο αναμετρήσεων η Ρόμα υπερέχει της αντιπάλου της αφού κατέχει τις περισσότερες νίκες, ενώ διατηρεί και τη μεγαλύτερη νίκη σε σκορ σε μεταξύ τους παιχνίδια (4-0, 5-1). Φυσικά αυτό δεν πτοεί τη Λάτσιο που σήμερα θέλει να ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τη Ρόμα, που έχει ξεκινήσει άσχημα τη φετινή σεζόν. Από την πλευρά τους οι «τζιαλορόσι» με μια νίκη στο σημερινό “el classico” θα πάρουν μια γερή ανάσα ενόψει της συνέχειας, χτυπώντας την πρωτοπόρο της βαθμολογίας και δείχνοντας της πως παρά τη βαθμολογική της θέση παραμένει αφεντικό της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: